Articles

La Catalunya protestant

Estem com­me­mo­rant els 30 anys del Con­sell Evangèlic de Cata­lu­nya, que aplega tot el món cristià pro­tes­tant del Prin­ci­pat, és a dir, 620 cen­tres de culte i unes 175 enti­tats pro­tes­tants més, no de culte, sinó vin­cu­la­des a la salut, l'acció social, la coo­pe­ració, la cul­tura, l'esplai, l'esport, etc. El 1517, Martí Luter cla­vava a les por­tes de l'església de Wit­ten­berg les seves 95 tesis, nai­xe­ment for­mal de la Reforma pro­tes­tant, i, de seguida, la cir­cu­lació de lli­bres lute­rans ja és un fet per ter­res valen­ci­a­nes. El 1523 la Inqui­sició exe­cuta un pro­tes­tant a Mallorca i el 1562 vuit heret­ges més a la bar­ce­lo­nina plaça del Rei. La figura evangèlica cata­lana més des­ta­cada del moment va ser el tar­ra­goní Pere Galés, mort a les pre­sons inqui­si­to­ri­als. Lla­vors el món evangèlic català entra en el túnel de la negra nit, del qual no va sor­tint fins a prin­ci­pis del XIX, tot i la mort a la forca del mes­tre valencià Gaietà Ripoll, dar­rera víctima de la Inqui­sició.

El 1832, un any abans de l'Oda a la pàtria, apa­reix a Lon­dres la versió cata­lana de Lo Nou Tes­ta­ment, de la qual es feren fins a tres edi­ci­ons d'èxit. L'autor n'és J.M. Prat, dipu­tat, gover­na­dor de Bar­ce­lona i avui titu­lar de la bar­ce­lo­nina Ram­bla de Prat. Altres noms remar­ca­bles de l'època són Ramon Mon­sal­vatge, Fran­cesc de P. Ruet, Manuel Cos­sidó, Joan B. Cabrera i Antoni Valles­pi­nosa, que apro­fi­ta­ren Gibral­tar com a pla­ta­forma per a l'expansió de les seves idees pels Països Cata­lans. El 1868, Fran­cesc Tudurí obrí, a Maó, el pri­mer tem­ple de tot l'estat, al qual segui­ren una escola i un cemen­tiri i l'any següent, a Bar­ce­lona, tingué lloc el pri­mer culte públic a Cata­lu­nya. El mateix any, apa­regué el Cate­cisme meto­dista, en català, ree­di­tat el 1873 i molt lle­git pels pro­tes­tants bale­ars. A Mallorca, J. Eyora, Pere Pons i Bar­to­meu Alou foren els pio­ners, amb l'ajut de Joan Capó, una nis­saga de menor­quins pro­tes­tants que per­dura fins als nos­tres dies. El 1877, a Alcoi, hi havia una comu­ni­tat con­so­li­dada. A València i muni­ci­pis veïns, Vicent Mateu hi dugué una tasca ingent de pro­se­li­tisme i el 1879 es posen les bases de l'Hos­pi­tal Evangèlic a la capi­tal cata­lana.

El nou segle va veure l'expansió pro­gres­siva del pro­tes­tan­tisme, amb actes de mas­ses com el cele­brat a Bar­ce­lona, el 1914, per l'Esforç Cristià. Ermen­gol Felip, el 1924, publicà Him­nes i càntics evangèlics des­ti­nat als que “par­len el català més o menys cor­rec­ta­ment a Cata­lu­nya, València, Bale­ars, Andorra i Ros­selló”... Amb l'adve­ni­ment de la República, el 1931, la Gene­ra­li­tat va nor­ma­lit­zar les rela­ci­ons amb les comu­ni­tats evangèliques i un grup de pas­tors s'entre­vistà amb F. Macià i Ll. Com­panys. Garan­tida la lli­ber­tat de culte, es creà la Casa de la Bíblia, a Bar­ce­lona, i, amb el mateix objec­tiu de difon­dre el lli­bre, dos cot­xes bíblics foren equi­pats per recórrer el país. El 1935 tingué lloc el pri­mer Sínode Meto­dista de Cata­lu­nya i Bale­ars i, pri­o­rit­zant sem­pre la for­mació, els pro­tes­tants d'Ala­cant havien creat l'Escola Model, de pres­tigi reco­ne­gut, i el 1945 ja hi feien culte públic, tot i els entre­bancs cons­tants de l'admi­nis­tració fran­quista, tenint en compte que, a Mallorca, s'havia produït l'afu­se­lla­ment d'alguns pro­tes­tants.

El 1965, el pro­tes­tan­tisme català edità Cants de glòria, nou him­nari amb tex­tos de Ben­jamí Pla­nes, actual pre­si­dent del Con­sell Evangèlic, i Àngel Cortès, ja des­a­pa­re­gut i d'un com­promís naci­o­nal irre­duc­ti­ble. Per faci­li­tar la Bíblia en català als seus fidels es creà la Fun­dació Bíblica, el 1966, i és el 1968 que veu la llum la revista Presència Evangèlica, en català, tes­ti­moni fidel d'un pro­tes­tan­tisme, amb arrels al país, que forma part del pai­satge i que hem de trac­tar amb res­pecte i interès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.