Opinió

la columna

El paper de les ONG

Amb el temps, la seva funció s'ha fet de domini públic

Anys enrere, poques per­so­nes conei­xien què era una ONG i, més tard, en saber que la sigla sig­ni­fi­cava “orga­nit­zació no gover­na­men­tal”, encara cos­tava d'enten­dre quin era el seu paper. Amb el temps, la seva funció dins la soci­e­tat s'ha fet de domini públic, alhora que la seva tasca a l'inte­rior i a l'exte­rior s'ha anat reco­nei­xent. Mal­grat que una part de la ciu­ta­da­nia no acabés d'adme­tre que unes enti­tats pri­va­des hagues­sin d'assu­mir tas­ques assis­ten­ci­als que cor­res­po­nien a l'Estat pro­vidència, a poc a poc es va anar accep­tant que omplis­sin els forats d'atenció social que les orga­nit­za­ci­ons gover­na­men­tals ana­ven dei­xant.

Al prin­cipi, els focus d'actu­ació de les ONG eren als països del Ter­cer Món. Pro­gra­mes de desen­vo­lu­pa­ment agrícola, amb el Comerç Just com a ban­dera; de denúncia de l'explo­tació labo­ral a les maqui­les; de cures sanitàries i vacu­na­ci­ons mas­si­ves. Les quo­tes dels socis, les dona­ci­ons pun­tu­als i final­ment les sub­ven­ci­ons esta­tals cons­tituïen, i cons­ti­tu­ei­xen, les seves fonts de finançament. No sols per a llurs actu­a­ci­ons a l'estran­ger, sinó per als ser­veis que pres­ten a la població local. Ens hem acos­tu­mat que allà on no arri­ben els ser­veis que hau­rien de donar les ins­ti­tu­ci­ons gover­na­men­tals inten­tin arri­bar-hi les no gover­na­men­tals. El pro­blema rau en el fet que, just quan més s'agreuja la pobresa domèstica, els dona­tius bai­xen, no hi ha més altes de socis i les sub­ven­ci­ons públi­ques min­ven o des­a­pa­rei­xen.

És admis­si­ble que un estat occi­den­tal i democràtic dele­gui a les ONG les seves obli­ga­ci­ons vers la ciu­ta­da­nia? La necessària presència d'ONG per fer front a l'exclusió social, tant com la de grups de cari­tat com ara el Banc dels Ali­ments o els men­ja­dors soci­als, cons­ti­tu­ei­xen una denúncia d'un sis­tema en què pre­va­len els interes­sos del capi­tal per sobre dels drets de la població en gene­ral. Un sis­tema al qual ja li va bé que la gent més per­ju­di­cada no mori d'ina­nició men­tre els capi­tos­tos van fent llur esplèndida viu-viu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.