Opinió

Visions diferents sobre el 9-N

La plaça de Cata­lu­nya de Bar­ce­lona es va tor­nar a omplir durant l'acte d'Òmnium i l'Assem­blea Naci­o­nal Cata­lana, i els mit­jans inter­na­ci­o­nals van tor­nar a des­ta­car la capa­ci­tat de mobi­lit­zació del movi­ment inde­pen­den­tista català. El diari Irish Inde­pen­dent, de Dublín, titu­lava l'endemà de l'acte que “100.000 per­so­nes mar­xen per la inde­pendència de Cata­lu­nya”, i expli­cava que “dese­nes de milers de cata­lans van omplir el cen­tre de Bar­ce­lona, recla­mant elec­ci­ons anti­ci­pa­des, després que els plans per fer un referèndum d'inde­pendència d'Espa­nya el 9 de novem­bre fos­sin decla­rats il·legals”. A con­ti­nu­ació posava de mani­fest les divergències pro­vo­ca­des pel nou 9-N: “Part del movi­ment sepa­ra­tista vol que el líder català Artur Mas con­vo­qui elec­ci­ons anti­ci­pa­des com una votació alter­na­tiva sobre la secessió, un movi­ment que bene­fi­ci­a­ria el par­tit més radi­cal proin­de­pendència, ERC, soci de la CiU de Mas. Mas va dir que aban­do­nava els plans de fer un referèndum d'inde­pendència, però que en canvi man­tin­dria una «con­sulta ciu­ta­dana» amb pape­re­tes i urnes que podria ser legal.”

Des d'Indonèsia, el diari Tempo expli­cava als seus lec­tors que “Cata­lu­nya insis­teix amb el referèndum”, sense fer cap matís entre la con­sulta sus­pesa pel TC i el nou 9-N. “Dese­nes de milers de per­so­nes van pren­dre el cen­tre de Bar­ce­lona diu­menge pas­sat, dema­nant un referèndum d'inde­pendència de Cata­lu­nya, que ha estat decla­rat il·legal pel govern espa­nyol.” Curi­o­sa­ment, des d'Indonèsia es veuen les elec­ci­ons anti­ci­pa­des com una crida a reem­plaçar l'actual pre­si­dent: “Entre els mani­fes­tants, diri­gents cata­lans van seguir dema­nant la cele­bració d'un referèndum, o l'elecció d'un nou líder, que podria cele­brar-se aviat. Els mani­fes­tants espe­ren que en els pro­pers tres mesos, a començaments del 2015, hi hagi un par­la­ment i un líder nou, lliu­res d'inter­ferències de Madrid.”

El diari El País de Mon­te­vi­deo, Uru­guai, con­si­de­rava el nou 9-N com “només una con­sulta simbòlica”, i deta­llava que “el pre­si­dent Artur Mas va reconèixer que el resul­tat d'aquesta votació simbòlica no serà defi­ni­tiu i va tor­nar a apun­tar a unes elec­ci­ons regi­o­nals amb caràcter ple­bis­ci­tari, amb un pro­grama comú i una llista comuna dels par­tits inde­pen­den­tis­tes”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.