Opinió

A la tres

El somni europeu

“Europa uneix les estratègies i els destins de Puigdemont i Junqueras

Tots els camins porten a Europa. Els camins del procés sobiranista de Catalunya, perquè ja ha quedat demostrada la incapacitat de l’Estat “democràtic, social i de dret” que afirma ser Espanya per assumir la voluntat democràtica dels catalans de celebrar un referèndum d’autodeterminació. I els de la defensa de la democràcia, els drets i les llibertats, perquè només des d’Europa es pot arribar a persuadir l’Estat espanyol, que fins i tot les seves ànsies de revenja i escarment contra els catalans per preservar la unitat de l’Estat han de respectar valors i preceptes que són fundacionals i inherents a la Unió Europea.

El somni europeu uneix Puigdemont i Junqueras. La presència al Parlament Europeu del president, malgrat el seu exili, amb l’aval de les urnes i del TJUE, és un salt qualitatiu en l’europeïtzació d’aquest conflicte. I l’absència del vicepresident empresonat, malgrat l’aval de les urnes i del TJUE, també. Les estratègies polítiques de JxCat i ERC, tan divergents ara, també conflueixen a Europa, perquè ja sigui amb el conflicte més descarnat o amb la base més àmplia, difícilment es trencarà el granític enrocament espanyol sense la influència i la pressió europees. I l’estratègia judicial de tots els encausats també està encaminada a un veredicte europeu, que eventualment posarà remei a la injustícia perpetrada en el judici de l’1-O al Suprem.

Resulta paradoxal que els catalans mantinguem tan viva l’esperança blanca d’aquesta Europa, que porta més de dos anys fent mans i mànigues per eludir la qüestió catalana, parapetant-se en el mantra que és un “afer intern espanyol”, malgrat l’evidència que la repressió policial d’una votació democràtica i les reiterades violacions de drets no poden ser ignorades a l’Europa dels drets i les llibertats.

Però és el que hi ha. Catalunya és Europa i, com afirmava ahir Carles Puigdemont a les portes de l’europarlament, “és impossible que la UE continuï girant els ulls cap a un altre costat”. Propera parada, Tribunal General de la UE, que aviat veurà el recurs contra la suspensió de Junqueras.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia