Opinió

A la tres

Oh! Europa

“Si després de la retirada ahir de la immunitat a uns, i del tercer grau als altres, no hi ha a Catalunya un govern independentista, potser que tots plegats ens ho fem mirar

Que el Parlament Europeu retirés ahir la immunitat a Puigdemont, Comín i Ponsatí amb un 42% de vots crítics és, sense cap mena de dubte, una victòria política. Que gairebé 250 eurodiputats s’hi oposessin i una cinquantena optessin per abstenir-se és prou significatiu, sobretot si es té compte que el més habitual en els suplicatoris és que s’aprovin pràcticament per unanimitat. En una cambra on les grans famílies polítiques compten amb una majoria absolutíssima, no és habitual que una vuitantena d’eurodiputats trenquin, com va passar ahir, la disciplina dels seus grups, i això hauria de fer reflexionar algú. És una victòria política, un clar toc d’atenció a Espanya i posa en relleu algunes esquerdes a Europa; tot això és cert. Però també ho és que al darrere de tot plegat s’hi amaga una profunda decepció –si més no, la meva– amb Europa. La victòria pírrica i esquifida d’Espanya, que avui veurem magnificada a tota la premsa espanyola, és també el resultat d’un desencís amb aquella Europa que ens imaginàvem. Ha triomfat (paperàs, el del PSOE –del PSC ja ni els en parlo–) l’Europa dels estats i dels favors prestats. Però jo em quedo amb el got mig ple –ves quin remei– i amb la internacionalització que tot plegat representa per al cas català. S’adonen que, gràcies a la discussió del suplicatori, ara ja no hi ha cap estat d’Europa, ni cap formació política, on el cas català no s’hagi debatut intensament? Ja no poden girar l’esquena i fer veure que el problema no hi és. Hi és i no desapareixerà per més que hagin aprovat, ni que sigui per ben poc, el suplicatori. Entre Catalunya i Espanya hi ha un conflicte d’una dimensió extraordinària, i no desapareixerà per més suplicatoris que aprovin ni per més tercers graus –quina vergonya– que deneguin als presos polítics. No els dic res que vostès no sàpiguen. Segur. I vist el que va passar ahir només se m’acut una reflexió final: si després de la retirada de la immunitat a uns, i del tercer grau als altres, no hi ha a Catalunya un govern independentista, potser que ens ho fem mirar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia