Opinió

És festa major!

La festa major serà amb perspectiva de gènere però no serà la festa de totes i tots si no integra la perspectiva antiracista

Hi ha diferents formes de viure els canvis demogràfics. Una de molt important és aquella que els estudia i posa fil a l’agulla per repensar les pràctiques que puguin perjudicar part de la població del territori. En aquest sentit, quan ens adonem que els integrants d‘un territori han variat amb el pas dels anys, com més aviat es treballi en el canvi de paradigma per al desenvolupament comunitari d’aquest, millor.

“Aquesta festa la fem totes i tots”, anuncia la festa major de la capital del Pla de l’Estany d’enguany. La festa de la ciutat es presenta amb un llenguatge inclusiu, amb agraïments a la coorganització i la col·laboració de totes les entitats que formen part del teixit associatiu banyolí. Part perquè és evident que, si bé representa la diversitat de membres, forma i fons, no hi són totes. No obstant això, és una representació de realitat social de la ciutat.

Tanmateix, la capacitat de mirar més enllà del que suposa una festa major ens porta a anàlisis diferents. La forma en què és presenta una festa major és tan important com ho és entendre la realitat social, cultural, econòmica del conjunt de veïns que formen la ciutat. Qui són totes i tots? La capacitat de seguir la cultura popular i donar sentit al fet comunitari matisat poden ser perfectament adoptades amb una revisió de fons i una direcció institucional formidable.

La festa major serà amb perspectiva de gènere, de les persones amb diversitat funcional, amb perspectiva planetària, però no serà la festa de totes i tots si no integra la perspectiva antiracista. Només així serà en camí de convertir-se en una festa en què cada membre de la ciutat pugui viure-la des d’un sentit identitari que el vinculi a la comunitat. El gaudi de la festa de totes i tots ha ser tan extens com reconèixer les entitats que hi treballen perquè sigui possible, un disseny fotogràfic que mostri la diversitat de colors carn de les/els veïnes/s banyolines/s i una programació inclusiva. Però també ha de ser una oportunitat per navegar i apropar-nos a la diversitat de les persones del conjunt de barris de la ciutat, i el més important per entendre i contribuir al futur model de ciutat que hem de construir entre totes i tots. Aquí un model en revisió, però sobretot a observar. Visca la diversitat i bona festa major!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia