Opinió

Keep calm

Ja hem begut oli!

El xef del res­tau­rant Dis­fru­tar, Edu­ard Xatruch, copro­pi­e­tari del que ara és el millor res­tau­rant del món amb Mateu Casañas i Oriol Cas­tro, és aquest any el padrí de la collita de l’oli extra verge de la DOP Siu­rana. Dies enrere, enmig d’un camp d’oli­ve­res de Vila-seca (Tar­ra­gonès), el seu poble i el meu, com­partíem esmor­zar i tastàvem l’oli nou. El millor moment de l’any és aquest que ara vivim, el de la collita de l’oliva i la pro­ducció dels olis. Xatruch ho remar­cava sense embuts: tenim el millor oli d’oliva del món. El més gustós i saborós. El que ens ha fet créixer en aquesta Medi­terrània que té com a part de la seva cul­tura i pai­satge. Em fa feliç el gest de Xatruch, l’honora, tot­hora que és el que s’espera de la gent d’aquest país, que és també d’agraïment als page­sos. Els pro­ces­sos d’ela­bo­ració s’han moder­nit­zat, han can­viat com un mitjó, i aque­lla estampa de les prem­ses i els cofins, la pasta d’oli­ves i l’oli rajant, és gai­rebé de museu, i la imatge més asèptica i higiènica acon­se­gueix uns olis ajus­tats a tem­pe­ra­tura, equi­li­brats i amb totes les carac­terísti­ques orga­nolèpti­ques, que en les prem­ses anti­gues ana­ven per­dent. A Cata­lu­nya tenim cinc deno­mi­na­ci­ons d’ori­gen pro­te­gi­des: Ter­res de l’Ebre-Montsià, Terra Alta, Siu­rana, Gar­ri­gues i Empordà. Els page­sos que hi tre­ba­llen, a més de tro­bar-se amb una collita que ha min­vat d’un 50%, pas­sen d’una sequera extrema a una dana que encara ha fet més mal. Amb la seva feina evi­ten la deser­tit­zació, l’aban­do­na­ment dels camps, i man­te­nen el seu com­promís amb l’ali­men­tació i el ter­ri­tori.

La revolta pagesa que va ocu­par les vies prin­ci­pals de Bar­ce­lona amb trac­tors, la plaça de Sant Jaume plena, les reu­ni­ons amb l’ante­rior govern, els com­pro­mi­sos per rebai­xar la burocràcia, per fixar regles de joc iguals per a tot­hom, i per mirar de faci­li­tar el relleu gene­ra­ci­o­nal, deuen ser en la memòria de tot­hom. O hi hau­rien de ser. Llàstima que tot ple­gat sigui tan feble. Ja és ben bé que, si hem de beure oli, per res­pecte, que sigui del nos­tre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia