Opinió

Mirades

La primavera sí que ens altera

El canvi d’estació fa aparèixer reaccions associades a l’allargament del dia que afecten el nostre rellotge biològic

Ja fa més de tres setmanes que hem entrat a la primavera i després d’uns dies plujosos que es van allargar més del que estàvem acostumats els darrers anys, amb pluges tan abundants com necessàries, va explotar aquesta estació que relacionem amb el canvi, la renovació i un cert benestar emocional. Tot el que els escric és fruit de les converses amb el president del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya a Girona Àngel Guirado, doctor en psicologia i director de l’Observatori d’Altes Capacitats Intel·lectuals de la UNED. Tot va venir de la pregunta “què hi ha de real, en allò que la primavera la sang altera”, i ell va voler deixar clar que hi ha una base real, perquè amb la primavera arriben canvis emocionals, psicològics i ambientals que comporten, en principi, que ens sembli que tinguem més energia, més activitat, més satisfacció, en definitiva, que ens sembli que estem més eufòrics. Tot això està relacionat amb aspectes lligats a la modificació de la llum solar, l’allargament del dia, el canvi d’hora i una millora evident en l’entorn natural: tot verdeja i floreix. Ara bé, les reaccions varien molt d’una persona a l’altra i el que escric del que vaig entendre que em va explicar el doctor Guirado és a efectes generals, però hi ha persones que noten molt el canvi d’estació i d’altres, no gaire. Però sembla que la majoria sí que el notem, el canvi, i les reaccions psicològiques que comporta, que compara amb una mena de jet lag. Explica també el doctor Guirado que l’increment de la temperatura ens porta a ser més actius i eufòrics.

Però hi ha canvis que sí que es fan notar, un dels quals és el trastorn afectiu estacional, que consisteix en una reacció de caràcter depressiu que la majoria de gent experimenta amb l’arribada de la tardor i l’hivern, amb l’escurçament del dia, però que hi ha gent que també pateix amb la primavera. En aquest cas hi ha qui pateix una pèrdua d’energia, l’astènia primaveral, amb canvis en l’estat d’ànim, de l’humor, amb un punt de irascibilitat, tristesa i poca capacitat de concentració.

Tot el que m’explica té una relació amb el que anomena “el ritme circadiari, regulat pel sistema nerviós”, el nostre rellotge biològic. O sigui que aquesta primavera que vivim des de fa tres setmanes té efectes positius en una majoria de població, com la millora de l’estat d’ànim a causa de l’increment de la serotonina o hormona del benestar, que ens obre noves possibilitats de fruir de la natura i els espais a l’aire lliure i que té efectes relaxants. Sembla que l’augment d’hores de llum facilita l’increment de les relacions socials. Ara bé, cal considerar també els efectes negatius, des de l’aparició d’al·lèrgies per la floració, o l’astènia que provoca en algunes persones cansament i alteracions a l’hora de dormir o menjar. Quan pregunto al doctor Guirado què cal fer, diu que no hi ha receptes màgiques que funcionin igual per a tothom. Però que fer activitat física, evitar begudes estimulants i, sobretot, evitar l’ús de llum intensa a la nit, és a dir, mòbils i pantalles, ajuda, i molt. Em va quedar clar: la primavera la sang altera no és només una frase sinó que té una base científica. No afecta igual a tothom, però ens acaba atrapant a tots.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]