Opinió

El gat i la rata a ulls de la premsa internacional

Mentre que a Catalunya intentem contenir l'ansietat i els nervis en aquests dies clau per al procés, hom pot dir que els mitjans internacionals –que continuen dedicant molt d'espai al cas català– s'ho passen d'allò més bé amb aquesta mena de joc del gat i la rata que protagonitzen els governs català i espanyol, amb lleis, decrets, suspensions judicials, recursos, campanyes truncades i “no-campanyes” informatives.

El diari francès Libération, per exemple, ho explicava als seus lectors amb un article amb un títol ben clar: “Referèndum d'independència: Catalunya provoca un altre cop Madrid.” Després de fer un breu resum de les escaramusses legislatives i judicials, se centrava en la campanya publicitària suspesa pel Tribunal Constitucional juntament amb la resta d'actuacions vinculades a la consulta: “Un primer espot publicitari, difós pels mitjans, cridant els catalans a votar el 9 de novembre, va ser retirat per les autoritats de la regió, conforme a la decisió de la Justícia.” Però el govern català trobava la manera d'esquivar la prohibició i així ho explicava Libération: “Jugant subtilment amb la legalitat, el govern de Catalunya va difondre a partir de dissabte un nou espot que comença com el primer i destaca la data del 9-N. Però després de dos segons, és interromput per una pantalla negra en què apareix un text explicant la suspensió judicial”. L'article acabava amb una imatge poderosa que també ha fet la volta al món dels mitjans: “El president català Artur Mas va reafirmar dissabte la seva intenció de tirar endavant, després de rebre el suport de 900 dels 947 alcaldes de Catalunya, que li van dur simbòlicament mocions de suport al referèndum consultiu.”

També el diari alemany Die Welt informava de l'acte amb els alcaldes al Palau de la Generalitat: “El cap del govern regional català Artur Mas va rebre a Barcelona 800 alcaldes que donen suport a la celebració d'un referèndum programat per al 9 de novembre, malgrat una prohibició temporal del Tribunal Constitucional.” El rotatiu detallava que “després de la prohibició dels jutges, 920 d'un total de 947 municipis de Catalunya va aprovar mocions a favor del referèndum”. Com molts altres mitjans, transmet als seus lectors la imatge d'un poble convençut de tirar endavant: “Mas no es desviarà del seu objectiu. Els catalans no abandonaran la seva decisió de votar sobre el seu propi futur.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.