Tot observant Mas
Potser les disputes posteriors al 9-N ens van deixar una mica estabornits, però a l'exterior han copsat perfectament el que ha passat a Catalunya i quines conseqüències se'n deriven.
El setmanari britànic The Economist, que amb els seus 1,5 milions d'exemplars venuts arreu del món és una de les publicacions més influents en els cercles de poder, va publicar aquesta setmana un article sobre el procés català amb el títol “Mas observation”. Explica que “la independència de Catalunya, si algun cop succeeix, ha estat posposada almenys durant set mesos després que el president Artur Mas va decidir no convocar eleccions anticipades ara, sinó el 27 de setembre. Les eleccions encara són presentades com un plebiscit d'independència, però no de la manera que hauria volgut el president Mas”. Després de detallar el trist espectacle de les batalletes entre CiU i ERC, s'adverteix que la conseqüència principal de no haver assolit una entesa ràpida després del 9-N i d'haver assolit un acord de compromís amb vista al 27-S, és que “ara les eleccions de setembre seran tant sobre la independència com una lluita per assolir el poder”. A més a més, adverteix que “el timing és bo i dolent alhora per als separatistes. Es votarà només dues setmanes després de la Diada Nacional de Catalunya de l'11 de setembre, celebrada amb manifestacions massives els darrers anys, però tothom hauria preferit votar al febrer, abans que els catalans es distreguin amb una allau d'eleccions arreu d'Espanya”.
També el francès Le Figaro dedicava un espai a Catalunya aquesta setmana, per explicar l'obertura de noves representacions de la Generalitat a l'exterior, que vinculava directament al procés d'independència: “Catalunya es dotarà de noves representacions a l'estranger el 2015, tot anticipant-se a una eventual secessió si l'independentisme guanya les eleccions regionals anunciades per al setembre.” L'article detallava que “el govern català del nacionalista Artur Mas inaugurarà properament delegacions a Itàlia i Àustria, segons una font de la regió. I espera anunciar dos o tres obertures addicionals enguany, probablement a Àsia, Escandinàvia i Europa de l'Est”. També a França han entès perfectament quin és el sentit de les eleccions anticipades: “En un conflicte obert amb Madrid durant tres anys, el president català Artur Mas va anunciar eleccions anticipades per al 27 de setembre. Espera que els independentistes obtinguin majoria per iniciar el procés de separació d'Espanya.”