Opinió

Són faves comptades

Proscrits

La llei hauria sobretot de ser humana

Avui fa una setmana vam ser testimonis d'un acte d'injustícia social, per no fer servir una expressió més gruixuda. El Tribunal Suprem va rebutjar compensar els afectats per la talidomida, un fàrmac que a finals dels anys cinquanta i principis dels seixanta va provocar malformacions a unes tres mil persones a tot Espanya. L'alt tribunal justifica la seva decisió amb un argument tan fred com incomprensible. Considera, interpreta, que ha passat massa temps i que per tant el cas ja ha prescrit. I ja està. No s'entén. La llei és la que és, d'acord, però la llei, a més de ser justa, hauria sobretot de ser humana. I si resulta que les lleis són com són i estan redactades com estan i que no es poden tocar, doncs que ho siguin els jutges, d'humans, que per això són persones. Apel·lo a la seva condició humana i que apliquin la humanitat, el sentit comú, la justícia real i social. Els tres-cents afectats de l'Estat espanyol són els únics a Europa que no han rebut cap compensació. Els estralls i els drames de la talidomida van afectar uns 20.000 nens i dones de 28 països, especialment d'Europa Occidental, on el fàrmac es podia comprar sense recepta mèdica. Els afectats d'altres països han tingut molta més sort i facilitats respecte a les víctimes d'aquí, amb indemnitzacions mensuals. Alemanya, el país originari on es va fabricar aquest fàrmac, és un dels que més compensen els afectats, amb una indemnització mensual de 7.000 euros; Anglaterra i també Itàlia concedeixen 4.000 euros mensuals a les persones víctimes d'aquest error sanitari. En canvi, a Espanya, no han rebut res de res. I després d'aquesta sentència tampoc. Mentre que a

s els països del món quan l'any 1961 es van detectar els problemes d'aquest medicament la reacció va ser la de retirar el fàrmac, a l'Estat espanyol el govern franquista no ho va fer i en va continuar la venda fins l'any 1963. Un altre fet que no s'entén. I ara, després de la decisió del Tribunal Suprem que defineix el cas com a prescrit, ha condemnat aquestes persones, les ha proscrit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia