Opinió

‘I si passa, què ens passa?'

La possibilitat de tenir vincles més estrets amb Catalunya és contemplada amb esperança

L'edi­to­rial menor­quina Arrela ha publi­cat I si passa, què ens passa?, 33 arti­cles de reflexió sobre les Illes Bale­ars, en cas que Cata­lu­nya esde­vingués un estat inde­pen­dent. És una obra escrita per 33 autors menor­quins, mallor­quins, eivis­sencs i for­men­te­rers, alguns d'ells resi­dents a Cata­lu­nya, amb la par­ti­ci­pació d'algun català del Prin­ci­pat esta­blert en alguna de les illes. La inde­pendència tindrà con­seqüències sobre l'Estat espa­nyol, però seran les Bale­ars i el País Valencià els ter­ri­to­ris on més direc­ta­ment en nota­ran els efec­tes, tant posi­tius com nega­tius. És sig­ni­fi­ca­tiu que el lli­bre en qüestió hagi sor­tit a les Illes Bale­ars i, més encara, que ho hagi fet a Menorca, indret amb una llarguíssima tra­dició de relació política, econòmica i cul­tu­ral amb Cata­lu­nya i on, el 1931, hi hagué movi­ments per incor­po­rar la balear menor al marc autonòmic que s'estava pre­pa­rant a Bar­ce­lona. Aquesta volun­tat de con­fluir amb l'auto­no­mia de Cata­lu­nya també la defensà el mallorquí Gabriel Alo­mar i, a Eivissa, els libe­ral­re­gi­o­na­lis­tes. Al Prin­ci­pat no s'ha abor­dat, de manera seri­osa, una ini­ci­a­tiva simi­lar en relació amb el futur imme­diat de la resta dels Països Cata­lans, després de la inde­pendència. El Prin­ci­pat és l'únic indret envol­tat només per ter­ri­to­ris de llen­gua cata­lana, cir­cumstància que el situa al bell mig d'un espai cul­tu­ral que, alguns, hem aspi­rat que sigui també naci­o­nal i polític. Però la insen­si­bi­li­tat irres­pon­sa­ble de tants sec­tors diri­gents de Cata­lu­nya, nave­gant per les aigües de la indi­ferència, la supe­ri­o­ri­tat i una bar­reja de pater­na­lisme car­rincló i certa des­con­si­de­ració, expli­quen aquesta visió tan regi­o­na­lista, estreta i tan poc naci­o­nal del cata­la­nisme prin­ci­patí i del nou inde­pen­den­tisme.

Encara ara es parla de “més enllà de l'Ebre” per a refe­rir-se a allò que algun neoin­de­pen­den­tista ano­mena “la resta d'Espa­nya”, obli­dant o igno­rant, que l'expressió deixa fora comar­ques sen­ce­res de Cata­lu­nya, tot el País Valencià i part de la Franja. El des­co­nei­xe­ment de la rea­li­tat de cadas­cuna de les illes, del País Valencià i, més encara, de la Cata­lu­nya del Nord, és tan espa­or­di­dor com insen­sat. Sem­bla com si la idea de Països Cata­lans hagués que­dat reduïda a l'acte del Pi de les Tres Bran­ques, la Uni­ver­si­tat Cata­lana d'Estiu, on sem­pre hi ha qui s'hi esplaia per a obli­dar el tema la resta de l'any, i alguna referència simpàtica i simbòlica en alguna mani­fes­tació. I punt. L'espai català de comu­ni­cació és ine­xis­tent i el mer­cat cul­tu­ral català, també. Pro­cu­rar fer el segui­ment de les nove­tats edi­to­ri­als i l'acti­vi­tat cul­tu­ral arreu del ter­ri­tori és tota una odis­sea. Hi ha apor­ta­ci­ons de gran interès de les quals no t'assa­ben­tes fins mesos després d'haver apa­re­gut o bé anant, direc­ta­ment, a cada lloc.

Els autors del lli­bre con­fien en les reper­cus­si­ons posi­ti­ves que la inde­pendència pugui tenir sobre les Bale­ars, sobre­tot en l'àmbit lingüístic, cul­tu­ral i edu­ca­tiu, sense igno­rar que la reacció espa­nyola en con­tra d'ells es pugui des­fer­mar amb ferot­gia. La pos­si­bi­li­tat de tenir vin­cles més estrets amb Cata­lu­nya és con­tem­plada amb espe­rança. Però són també cons­ci­ents que hau­ran d'anar fent el seu camí, d'acord amb el con­text, la rea­li­tat i el ritme de cada lloc. Una Cata­lu­nya que fun­ci­oni, moderna i cívica, amb una eco­no­mia dinàmica i crei­xent, una acti­vi­tat cul­tu­ral nota­ble i unes polítiques soci­als bàsiques que millo­rin la qua­li­tat de vida de la gent, serà un estímul per a ells. En aquesta situ­ació, les qua­tre illes hau­ran de deci­dir si val la pena con­ti­nuar envi­ant el 15% del seu PIB a Espa­nya perquè els mal­tracti en tots els àmbits, o bé si empre­nen també el camí de la lli­ber­tat, al final del qual poden retro­bar-se amb Cata­lu­nya, sense pre­ten­si­ons hegemòniques, sinó des del res­pecte mutu, com­par­tint no sols llen­gua, sinó també sobi­ra­nia i benes­tar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.