policial
operació per gihadisme
Nou detinguts en l'operació contra el terrorisme gihadista a sis municipis catalans
Els mossos i la policia espanyola acompanyen la policia marroquina en diversos escorcolls en domicilis al país d'origen dels detinguts
La policia vincula almenys quatre dels arrestats amb els atemptats a Brussel·les el març de l'any passat
L'operació policial antigihadista que han realitzat els Mossos d'Esquadra des de primera hora d'aquesta matinada, batejada amb el nom d'Apolo, i en la qual han participat membres de la Policia Federal de Bèlgica i de la policia espanyola, ha comportat la detenció de moment de nou persones, així com l'entrada i escorcoll a 12 immobles a diverses localitats catalanes. La policia vincula almenys quatre dels arrestats amb els atemptats a Brussel·les el març de l'any passat.
En concret, els escorcolls s'han fet a Barcelona (7), almenys un al carrer Viladomat i altres al Raval, L'Hospitalet de Llobregat (1), Santa Coloma de Gramenet (1), Ripollet (1), Cornellà de Llobregat (1) i Masquefa (1).
De forma simultània, al Marroc, s'estan portant a terme diverses entrades i registres com a resultat d'una Comissió Rogatòria Internacional que el magistrat titular del Jutjat Central d'Instrucció número 6 de l'Audiència Nacional espanyola va remetre a les autoritats marroquines. Aquestes actuacions es desenvolupen a domicilis vinculats amb les persones investigades. La policia marroquina actua acompanyada per membres de la policia espanyola i dels Mossos que s'han desplaçat fins el lloc comissionats pel jutge instructor.
Els nou arrestats, tots homes d'entre 30 i 40 anys, un de nacionalitat espanyola i la resta de nacionalitat marroquina però que feia temps que vivien a Catalunya, han estat detinguts per integració en organització terrorista i per altres delictes relacionats amb el crim organitzat. La gran majoria tenen antecedents policials per delinqüència comuna i activitats de crim organitzat com tràfic de drogues.
Segons un comunicat dels Mossos, la investigació destaca per la seva “complexitat, la pluralitat de delictes investigats, el nombre de persones implicades i els centenars de milers de dades que els analistes policials han hagut de tractar durant els darrers mesos”. Els esforços dels investigadors han permès establir les relacions d'alguns dels investigats amb persones detingudes a Bèlgica per la seva participació en els atemptats terroristes perpetrats a l'aeroport de Zaventem de la capital belga i a una estació del metro del centre de Brussel·les al 2016.
Com a conseqüència de les entrades i registres realitzats, s'ha pogut decomissar abundant documentació, aparells electrònics, dispositius de memòria, ordinadors, diners en efectiu, així com armes de foc i substàncies estupefaents de diferents tipus.
El conseller d'Interior, Jordi Jané, ha volgut remarcar, en declaracions a El Matí de Catalunya Ràdio, que es tracta d'una operació oberta encara: “Es produiran més detencions al llarg del matí”. Segons Jané, en aquest cas, “no es tracta tant d'una xarxa de captació sinó d'actuació”.
L'operació s'origina fa vuit mesos a partir dels controls dels Mossos d'Esquadra, “i de lligar aquesta informació amb les dades que aporten els ciutadans”, ha explicat el conseller. Les actuacions estan sota secret de sumari i també hi participa també policia de Bèlgica. Jané ha afirmat que a Catalunya es manté en nivell d'alerta 4 sobre 5.
Està previst que els detinguts passin a disposició de l'Audiència Nacional aquest dijous. Se'ls imputen, entre d'altres, els següents delictes: integració en organització terrorista, integració en organització criminal, tràfic de drogues, robatori amb violència, tinença d'armes i blanqueig de capitals.
L'última operació feta pels Mossos contra el terrorisme islamista es va fer fa un mes a Roda de Ter, a Osona, quan van ser detinguts dos homes de nacionalitat marroquina que havien radicalitzat i adoctrinat dues noies catalanes. Uns dies després es va detenir també una noia de 19 anys de nacionalitat marroquina a Terrassa , per haver “adoctrinat i captat” altres dones, sobretot a través de les xarxes socials, perquè s'incorporessin a l'organització terrorista islàmica Daesh.