Política

La CDU de Merkel torna a deixar en no res “l'efecte Schulz”

Els conservadors de la cancellera guanyen les segones regionals de l'any

Els socialdemòcrates cauen a cinc mesos de les generals, mentre que l'afeblida ultradretana AfD entra en un nou ‘land'

La Unió Cristianodemòcrata (CDU) d'Angela Merkel va guanyar clarament les eleccions regionals del land de Schleswig-Holstein, el segon test davant les urnes abans de les generals del proper setembre. Tot i que partien com a força de l'oposició i les liderava un candidat gairebé desconegut i inexpert, Daniel Günther, les files de la cancellera van imposar-se amb un 33,8% dels vots, segons les projeccions de la televisió pública ZDF, una hora després de tancar els centres electorals. El Partit Socialdemòcrata (SPD) de qui serà el principal rival de Merkel al setembre, Martin Schulz, va quedar-se en un 26,7% dels vots. El tripartit amb què governava el land el socialdemòcrata Thorsten Albig –amb els Verds i el partit de la minoria danesa SSW com a socis– no podrà reeditar-se. No és clara quina serà l'aliança de forces que el succeirà, perquè són moltes les alternatives obertes. Però, al marge dels efectes regionals dels comicis, a escala nacional hi havia un clar perdedor i aquest era Schulz, que no va poder amagar la seva desil·lusió pel resultat. “Estic decebut. Tots ho estem”, va dir el principal adversari de Merkel en les generals.

Fora del torcebraç entre les dues forces majoritàries, els comicis van tornar a evidenciar la feblesa de la ultradretana Alternativa per Alemanya (AfD), que va treure un 5,5%, molt per sota del resultat rècord que va obtenir l'any passat –fins a un 24%, a l'est del país. Va col·locar-se en la que serà la seva dotzena cambra regional –del total de 16 estats federats del país–, però trontollant en el llistó mínim del 5% necessari per obtenir representació.

La ultradreta afluixa, immersa en les seves guerres internes. En canvi, el Partit Liberal (FDP) sembla tenir assegurat el retorn al Bundestag (Parlament federal), després d'haver-se quedat una legislatura sense escons. A Schleswig Holstein van aconseguir un sòlid 10,5%, dos punts per sota dels Verds.

Les regionals a aquest land, fronterer amb Dinamarca, eren la segona etapa en la ronda prèvia per als comicis generals del proper 24 de setembre. La primera va ser al Sarre, a la frontera amb l'Estat francès, i va donar una victòria encara més clara a la CDU de Merkel, que va quedar 11 punts per damunt de l'SPD de Schulz. Una humiliació per al rival de la cancellera, que, a més, va disparar la cap del govern regional, Annegret Kramp-Karrenbauer, a la categoria de possible successora de la cancellera.

La prova de foc i última elecció regional de l'any serà diumenge vinent, a Rin del Nord-Westfàlia, l'estat federat més poblat del país i on ara governa una coalició entre socialdemòcrates i Verds.

És el land de l'oest del país més castigat per l'atur i amb un 17% de la població en risc d'exclusió social, conseqüència, en bona part, del desmantellament de la mineria del carbó, el seu antic motor econòmic. Ha estat tradicionalment governat pels socialdemòcrates i es considera el “cor roig” d'aquesta meitat del país.

Les enquestes situen la CDU en la mateixa posició que l'SPD de la cap del govern regional, Hannelore Kraft.

Una victòria dels conservadors de Merkel diumenge vinent deixaria definitivament en no res l'anomenat “efecte Schulz”. És a dir, l'empenta que els sondejos apuntaven per a l'SPD, des que l'expresident del Parlament Europeu va ser designat rival de la cancellera. Una empenta que, fins ara, només ha existit en el món virtual de les enquestes, no a les urnes.

LA XIFRA

5,5
per cent
dels vots va obtenir la ultradretana AfD, el seu pitjor resultat des del 2015.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La CUP vol garantir l’atenció en català a la sanitat i als serveis públics

TORROELLA DE MONTGRÍ
política

Aragonès demana que “cap vot catalanista” vagi al PSC i es conjura perquè no governi

barcelona

Orriols participa de la retirada del cartell de festa censurat del balcó de l’Ajuntament

RIPOLL

Presó per un dels cinc sospitosos de cometre narcoassalts

FIGUERES
Estats Units

Stormy Daniels insisteix que ha dit “la veritat” sobre Trump

Barcelona
Guerra a Gaza

Netanyahu manté els plans a Gaza i respon a Biden que “si hem d’estar sols, estarem sols”

barcelona

Paneque (PSC): “Som l’únic partit amb programa específic per la demarcació”

GIRONA

Cañigueral destaca que l’índex d’atur és el més baix en 15 anys

riudellots de la selva
Guerra a Gaza

Desenes de milers de persones fugen de Rafah enmig de bombardejos

Barcelona