Política

Creix el descrèdit de la Casa Blanca mentre Trump amenaça Comey

El president insinua que té “gravacions” de les converses amb l'exdirector de l'FBI per fer-lo callar

Les diferents versions minen la credibilitat del govern

Els tocs nixonians de l'administració Trump augmenten a mesura que la major crisi del seu govern encén nous focs. La destitució fulminant del director de l'FBI James Comey ha obert la caixa dels trons i creix la sensació que la implosió és cada vegada més propera.

La falta d'una resposta coherent a l'acomiadament ha posat la Casa Blanca al màxim nivell de descrèdit. En menys de 48 hores, les versions del com i el perquè de fer fora Comey van canviar més de tres cops, fins que Trump va sortir a donar-ne una que desautoritzava no només el seu equip de portaveus, sinó també el vicepresident, Mike Pence. El president va justificar la “falta de precisió” dels seus lacais per la seva hiperactivitat, i va amenaçar de “cancel·lar” les rodes de premsa diàries per evitar les desinformacions sorgides de la Casa Blanca.

Cada vegada queda més clar que la intenció de Trump per acomiadar Comey no era cap excusa banal, sinó la frustració pel fet de no aconseguir que l'ombra del Russiagate desaparegui. En una entrevista a NBC, va admetre que la decisió havia estat per “la cosa de Rússia”; al capdavant d'una de les investigacions hi havia Comey.

Segons The New York Times, el president li va demanar en un sopar a principi de gener “lleialtat”. L'ara exdirector de l'FBI, que va quedar de pedra, va respondre que només li prometia “honestedat” i, sense voler-ho, signava el seu final al capdavant de l'agència, en la qual havia de mantenir-se deu anys, termini marcat per assegurar el caràcter imparcial del càrrec –supera el màxim que un president pot estar a la Casa Blanca.

L'enuig per la filtració va despertar la ira de Trump. “James Comey segur que desitja que no hi hagi gravacions de les nostres converses abans que comenci a fer filtracions a la premsa”, amenaçava el president. El grau d'estupefacció és enorme, no només per l'amenaça a una figura sobre la qual ja no té cap autoritat per intentar que no parli sobre el que realment va passar en el sopar i durant els mesos fins al comiat, sinó pel fet de deixar entreveure que podria estar enregistrant tot el que passa a la Casa Blanca.

Si fos cert, les comparacions amb Nixon deixarien de ser un exercici metafòric i una comparació dels mitjans: és una pràctica il·legal i podria ser citat a un judici criminal, precisament per una decisió del Suprem posterior al Watergate. De fons es mantenen els tambors d'impeachment.

En un intent de capgirar la narrativa, advocats de Trump van anunciar que la revisió de l'última dècada de les declaracions d'impostos del magnat demostra que no va obtenir ingressos de fonts russes, “amb algunes excepcions”, com ara la celebració del concurs Miss Univers a Moscou de l'any 2013.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cañigueral: “Triem entre qui aposta per retallades i els que apostem per invertir”

OLOT

Vergés crida a votar “l’única llista independentista que pot guanyar les eleccions”

GIRONA
estats units

El jutge no accepta anul·lar el judici a Trump pel testimoniatge de l’actriu porno

barcelona
Guerra a Gaza

Reprenen al Caire les converses per una treva entre Israel i Hamàs

Barcelona

La CUP incorpora deu propostes d’entitats sobre mobilitat a la regió de Girona

GIRONA
Guerra a Gaza

Mor una ostatge ferida en un bombardeig israelià

Barcelona
memòria

Protesta contra la restricció del dret de manifestació de la Junta electoral

barcelona
guerra a Gaza

La presa del pas de Rafah talla l’entrada d’ajuda a la Franja

Barcelona

El PSC insisteix en la urgència de reprendre l’allargament de la C-32

GIRONA