Trump alliçona els aliats perquè no gasten prou diners en defensa
L’OTAN s’afegeix a la coalició internacional contra Estat Islàmic per acontentar el líder dels EUA
Mala maror en la inauguració de la nova seu de Brussel·les
El passi per caixa com a carta de presentació. Donald Trump va esbroncar ahir els seus aliats de l’OTAN per no gastar prou en defensa i els va reclamar que augmentin la despesa militar en 106.000 milions d’euros anuals i paguin els endarreriments “massius” dels últims anys.
Fidel al seu estil, el president dels EUA no va poder triar pitjor moment per alliçonar-los: el primer cop que es veia les cares amb els seus homòlegs europeus, en la inauguració de la nova seu de l’Aliança Atlàntica a Brussel·les, i durant un homenatge a les víctimes dels atemptats de l’11-S a Nova York.
“Vint-i-tres dels 28 països membres de l’OTAN encara no estan pagant el que els toca, i això no és just per als contribuents dels EUA. Molts d’aquests socis deuen quantitats massives de diners d’anys anteriors”, es va queixar. Potser Trump ja no pensa que l’OTAN hagi quedat obsoleta, però no vol seguir pagant sol la festa. I és que, en la darrera dècada, Washington ha gastat més en defensa que tota la resta d’aliats plegats. El 2014, els 28 es van comprometre a invertir en els seus exèrcits almenys el 2% del PIB, però només la Gran Bretanya, Grècia, Polònia i Estònia compleixen, a més dels EUA. L’administració Obama també s’havia queixat, però mai assenyalant públicament els morosos, a la cara dels seus governants.
Cita amb Tusk i Juncker
L’OTAN va rebre Trump amb catifa vermella, to conciliador i estrenant un quarter general mastodòntic, de 1.100 milions d’euros, però el president dels EUA, implacable, no va fer cap esforç per dissimular la falta total de sintonia. L’operació seducció va fracassar: ni tan sols no el va entendrir que a la nova seu aliada hi hagi un monument amb fragments de la torre nord del World Trade Center de Nova York, per recordar-li que el 2001, després dels atacs d’Al-Qaida, l’OTAN va invocar per primer cop l’article 5 del seu tractat, la clàusula de defensa mútua, per ajudar els EUA.
Trump no traurà les castanyes del foc a qui no pagui. I fins i tot l’objectiu del 2% de despesa militar li sembla “insuficient” davant “les amenaces molt reals i les atrocitats d’avui”. De moment, el que sí que ha aconseguit és que l’Aliança se sumi a la coalició internacional que lluita contra Estat Islàmic a Síria i l’Iraq, un suport polític i financer però sense participar en els combats. La millor imatge de l’America First va ser l’empenta gens diplomàtica amb què Trump va apartar el primer ministre de Montenegro, Dusko Markovic, per haver-se colat per sortir en primer pla a la fotografia, enmig dels 28 líders. Rajoy va tenir el seu minut de glòria, saludant molt breument Trump abans de la reunió (segons una imatge que La Moncloa es va afanyar a fer córrer).
Però el president dels EUA va triar Emmanuel Macron per dinar, convidant-lo a l’ambaixada dels EUA. Als presidents del Consell i la Comissió Europea, Trump els va fer una visita breu, aprofitant la seva breu escala “a l’antre” de Brussel·les (com havia descrit la capital comunitària durant els atemptats). Tusk li va explicar que “Europa té dos presidents”. I Juncker li va fer la broma que “n’hi ha un que sobra”, assenyalant Tusk. La gira de Trump continua el cap de setmana a Sicília, on es reuneix el G-7.