Proporcions d'altres temps

Altafulla homenatja la seva primera dona regidora, Amparo Araque, que va ajudar a fer créixer la xifra del 4% de dones que van configurar els primers ajuntaments democràtics. Ara, la proporció de regidores als consistoris és del 31%

Només l'1% dels batlles dels primers ajuntaments democràtics, després de les eleccions locals del 79, eren dones, i unes quantes més ocupaven regidories al seu municipi, però no passaven del 4%. Eren uns altres temps. Però tot i que han passat trenta anys, la proporció de representació en l'escenari polític entre homes i dones no ha canviat tant com se suposa que ho hauria d'haver fet si es compara amb altres àmbits. Així, les alcaldesses catalanes són ara el 12,5% del total, mentre que les regidories són ocupades en un 31% per dones. Són dades que l'exdiputada d'ICV-EUiA Dolors Comas va aportar en la presentació de l'homenatge a Amparo Araque, la primera regidora que va tenir Altafulla i, per tant, part d'aquell 4% de regidores.

Era la número dos d'Entesa Municipal d'Altafulla, a qui van atribuir la cartera del que aleshores es deia beneficència, que més endavant hem conegut com a serveis socials i que ara muta de nom a través de la conselleria que té cura d'aquests assumptes acabar dient-se Acció Social. Es digui com es digui, el nom no fa la cosa, però la cosa era molt diferent a principi dels anys 80. Els serveis socials consistien, als municipis com Altafulla, a atorgar vals bescanviables per medicaments o bé finançar el trajecte de tren i un entrepà a qui no podia permetre-s'ho. Però tot sovint anava més enllà. Paquita Araque va detallar ahir la manera com va ajudar una família amb una criatura que va trucar a la porta del seu domicili particular perquè no tenien diners: «L'Ajuntament ja era tancat i de totes maneres segurament no hauríem pogut fer res», de manera que va assumir el cas com a particular. Constatava, així, que l'acció social que es feia aleshores poc té a veure amb la manera com és ara. De fet, Araque va dir que les regidories ni tan sols disposaven d'oficina, de manera que la paperassa s'havia de fer a casa o a la feina. Tot plegat «era una mica primitiu», admetia Araque durant l'homenatge al saló de plens de la casa municipal. Però el seu camí polític es va acabar un cop finalitza a la legislatura. El que movia els primers governs, intentar tirar endavant el que durant quaranta anys va estar en un punt mort, o inexistent, ja no va trobar-ho ens els següents, va voler dir. I és que «és en els moments de grans convulsions polítiques quan es concentra la incorporació del dret de les dones a ser escollides», apuntava Dolors Comas. Caldrà esperar veure, doncs, la manera com afecten els últims esdeveniments polítics del país a les xifres del 31% de regidories i del 12,5% d'alcaldies que estan en mans de dones.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Política

Mor Kim Ki Nam, el mestre de la propaganda de Corea del Nord

BANYOLES

La CUP proposa un pla per eliminar els barracons en quatre anys

BANYOLES
QUART

El ple aprova una modificació de crèdit per front a millores de la piscina municipal

quart
12 de maig

Illa insinua que Junts volia forçar eleccions després de deixar el govern

barcelona
Guerra a Gaza

Israel reobre el pas de Kérem Shalom

Barcelona
Escòcia

John Swinney pren possessió com a ministre principal d’Escòcia

Barcelona
ALEMANYA

La vicealcaldessa de Berlín, ferida lleu després de ser atacada en el carrer

barcelona
política

Badia (Comuns) promet posar en marxa 100 comunitats energètiques

girona
política

PSC, ERC, Junts, CUP i comuns no acceptaran els vots de l’extrema dreta

barcelona