opinió. Alcaldessa de Girona
Rigor i superació
El dimarts 22 de desembre, el ple de l'Ajuntament de Girona va aprovar els pressupostos de l'any 2010, amb l'acord, la unitat, l'entesa i el vot favorable de les tres forces polítiques del govern de la ciutat. Els pressupostos, que fonamenten un projecte rigorós i ambiciós, tenen unes línies de futur ben clares. Aposten per la cohesió social i els serveis a les persones per aconseguir un grau més elevat de convivència i perquè la gent disposi de més oportunitats per reeixir en els seus projectes personals. Afavoreixen el creixement econòmic, l'emprenedoria, la innovació i la creativitat, amb el ferm convenciment que posem les bases per ser més forts i estar més ben preparats per al futur. I mantenen els objectius més importants del pla de mandat de l'any 2007, que marca la coherència del govern i és el full de ruta de la present legislatura.
La prioritat principal ha estat mantenir els serveis a les persones en un moment de creixement de noves demandes socials. S'ha produït un esforç destacable a diferents àrees, perquè poguéssim créixer en 1,5 milions d'euros en educació, foment del transport públic, seguretat i polítiques socials. S'ha privilegiat la promoció econòmica amb inversions en recerca i coneixement, comerç i promoció turística. Hem mantingut l'estructura del servei municipal d'ocupació. Alhora, estem convençuts que Girona ha sabut convertir la cultura en un dels seus grans atractius i en un element clau per a la construcció d'una identitat urbana compartida a favor del civisme. La cultura, associada a l'oferta turística i al nostre patrimoni, és un dels motors econòmics més importants de la ciutat.
Ens trobem ja en el tercer any de la crisi financera internacional i les administracions públiques tenim el deure de superar tot un seguit d'obstacles i dificultats per adaptar-nos de la millor manera possible a les circumstàncies actuals i preparar-nos amb eficàcia per estar més ben posicionats amb vista al futur. Per raons de la conjuntura econòmica adversa, els ingressos de l'administració local han disminuït a causa de la baixada de les aportacions de l'Estat (5 milions d'euros) i de la finalització del pla de barris (1,9 milions d'euros). La reducció dels pressupostos en referència a l'exercici anterior és de 5.746.420 milions d'euros.
L'Ajuntament de Girona, però, té experiència i actius notables per afrontar qualsevol dificultat amb completa confiança. Des de fa uns anys, estem mantenint una reducció constant de la despesa corrent. Ara és difícil fer-la reduir més ostensiblement, perquè economitzar sempre ha estat una de les coordenades de la nostra acció de govern. Haver fet els deures amb rigor i prudència quan tocava ens fa estar en una posició còmode, en comparació amb la situació econòmica de moltes altres ciutats, ja que tenim un dels índex més baixos d'endeutament. Hem pogut, fins i tot, congelar els impostos i les taxes per contribuir a crear dinamisme econòmic, fortalesa per al nostre comerç i creixement a favor de l'emprenedoria de la societat civil.
Hem hagut d'estalviar en algunes qüestions importants. Per exemple, economitzarem costos de difusió. O bé, farem menys activitats que l'any passat, tot i que mantenim la qualitat de tota l'oferta cultural i lúdica. Aquestes actuacions eren del tot necessàries per poder portar a terme totes les accions de caràcter imprescindible. Gràcies a això, a més, podem equilibrar els pressupostos i mantenir un volum d'inversions fort a favor de la ciutat. El rigor pressupostari, el sanejament dels comptes i el fet d'haver estat curosos amb els recursos públics durant les èpoques de bonança fan possible que Girona tingui bones opcions per quan comenci la recuperació i el creixement. Amb la clara intenció de consolidar-nos com a referent de ciutat moderna i preparada a Catalunya i a l'Estat.
El fons estatal per a l'ocupació i la sostenibilitat local per aquest any aporta 8 milions d'euros i privilegia projectes mediambientals i tecnològics. Aconseguirem quotes més eficients i sostenibles gràcies a l'acció de canviar la lluminària, introduir bombetes leds en els semàfors i instal·lar plaques energètiques a Mercagirona. A més, hem estès la xarxa i la connexió a internet per mitjà de fibra òptica i ara ampliarem el sistema sense fil Wi Fi a l'Eixample i als principals accessos de la ciutat. Culminarem el procés per tenir una administració completament electrònica i facilitar tots els tràmits de la ciutadania.
El capítol d'inversions total és de 16 milions d'euros per l'any 2010. Entre les més destacables hi ha la construcció de la frontissa de Santa Eugènia, que disposa de 2,7 milions d'euros. L'edificació i rehabilitació d'equipaments municipals: el cinema Modern, el centre de dia, la Marfà, els tancaments de l'escola de música o la rehabilitació de l'escola bressol la Baldufa, entre altres actuacions. I l'adequació de carrers i d'espais públics: la rambla Xavier Cugat, el carrer Migdia, el carrer Barranc i Camp Plana, etcètera. Totes aquestes accions són pensades a favor de les persones i orientades per avançar cap a una ciutat cada vegada més cohesionada i ben articulada, perquè la política és una voluntat al servei de les persones.
Així doncs, el govern de Girona està i estarà al costat de la gent que ho està passant més malament. La bona gestió ens permet disposar de recursos per afrontar aquesta situació amb una total convicció i resolució per arranjar-la. Trobar solucions d'urgència i tenir aquesta primera prioritat, tanmateix, no ens desviarà gens de les nostres fites centrals. Per tant, estem treballant per continuar construint els fonaments d'una contínua superació.
La nostra ciutat ha de continuar sent capdavantera, oferir noves oportunitats i aprofitar les bones possibilitats que té amb vista al futur. Ha de comptar amb tothom i no menystenir ningú. Ha d'esdevenir més sostenible i ecològica, més moderna i avançada. En definitiva, ha d'anar canviant per adaptar-se als nous temps sense deixar de ser mai Girona.