Política

L’IMPERI DEL SOL PONENT

Adéu, Espanya!

Des que Flandes i Portugal van fer-ho al segle XVII, un total de vint-i-un països s’han independitzat d’Espanya al llarg de la història. Una sèrie que comença avui repassa cas per cas l’aprimament de l’imperi

Que a l’imperi de Felip II no es pongués el sol no significa que tots aquells territoris formessin part d’un imperi espanyol

“Al meu imperi mai no es pon el sol.” Aquesta sentència apòcrifa atribuïda al rei Felip II (Felip I a Cata­lu­nya) és una de les fra­ses més cele­bra­des al llarg dels temps pel naci­o­na­lisme espa­nyol. Una màxima pro­nun­ci­ada en uns temps en què els titu­lars de la casa d’Àustria van arri­bar a acu­mu­lar (tot ple­gat a la segona mei­tat del segle XVI i la pri­mera del XVII) un ter­ri­tori d’unes quan­tes dese­nes de mili­ons de quilòmetres qua­drats, incre­men­tats espe­ci­al­ment gràcies a la unió dinàstica de l’imperi hispànic i del por­tuguès.

El sud-est d’Amèrica del Nord, Mèxic i Amèrica Cen­tral, el Carib i la major part de Sud-amèrica, a més de les ano­me­na­des Índies Ori­en­tals, inte­gra­des per les Fili­pi­nes, les Mari­a­nes, Guam, les Caro­li­nes, eren algu­nes de les pos­ses­si­ons impe­ri­als, a les quals cal sumar-hi per exem­ple els ter­ri­to­ris euro­peus, començant per les coro­nes de Cas­te­lla, Navarra i Aragó (amb el Prin­ci­pat de Cata­lu­nya), for­mal­ment enti­tats polítiques dife­rents fins al decret de Nova Planta de 1715, i con­ti­nu­ant per les res­tes de l’antic imperi cata­la­no­a­ra­gonès (Nàpols, Sicília), Milà, part dels Països Bai­xos, Flan­des, el Franc Com­tat o Por­tu­gal.

Natu­ral­ment, des­triar de tota aquesta amal­gama de ter­ri­to­ris, comu­ni­tats polítiques i cul­tu­rals alguna cosa simi­lar a un estat nació ano­me­nat Espa­nya només pot ser fruit d’una fabu­lació pre­sen­tista i deter­mi­nista que no es con­forma veient arren­car el con­cepte jurídic Espa­nya en aquesta època impe­rial sinó abans i tot, en el punt on es cons­tru­eix el mite de la His­pa­ni­tat.

La His­pa­ni­tat, festa naci­o­nal dels espa­nyols, com­me­mora com a data fun­da­ci­o­nal el dia 12 d’octu­bre de 1492, quan Cristòfor Colom va des­co­brir l’existència del con­ti­nent ame­ricà sota la pro­tecció dels Reis Catòlics, con­si­de­rats els pares de la pàtria per tota aque­lla part de l’espa­nyo­lisme capaç de resis­tir la teme­ri­tat de bus­car dates encara més recu­la­des, com ara Don Pelayo o els ibers, una civi­lit­zació, aquesta sobre la qual, curi­o­sa­ment, es des­co­neix pràcti­ca­ment tot excepte la seva fer­vo­rosa espa­nyo­li­tat.

Sigui com sigui, d’ençà d’aquell pro­vi­den­cial 12 d’octu­bre de 1492 a l’imperi espa­nyol el sol va començar a decli­nar ben aviat. El Segle d’Or, se n’ha dit d’aquesta supo­sada etapa glo­ri­osa que tra­vessa el cinc-cents penin­su­lar i part del sis-cents.

D’entrada, tan­ma­teix, aquells que con­si­de­ren que Espa­nya neix amb el casa­ment dels Reis Catòlics (1469) hau­ran d’adme­tre que la pri­mera inde­pendència, tot i que breu, va ser la de la corona cata­la­no­a­ra­go­nesa. Natu­ral­ment, aquesta asse­ve­ració és una pro­vo­cació irònica, ja que no es va pro­duir cap inde­pendència per la sim­ple qüestió que en aquells moments Espa­nya no exis­tia. Mai Isa­bel i Fer­ran, ni junts ni per sepa­rat, van uti­lit­zar un títol de reis d’Espa­nya. Els reg­nes de Cas­te­lla i Aragó no havien pas estat units amb el matri­moni dels Reis Catòlics. Prova d’això, a la mort d’Isa­bel la Catòlica, el 1504, lluny d’here­tar el seu espòs Fer­ran la corona de Cas­te­lla (amb les inci­pi­ents pos­ses­si­ons ame­ri­ca­nes), aquesta va pas­sar a Felip I, marit de la filla dels Catòlics, Joana de Cas­te­lla. Per la seva banda, la corona d’Aragó (amb el Prin­ci­pat de Cata­lu­nya asso­ciat, no pas sub­or­di­nat) va res­tar sota la sobi­ra­nia del vell rei catòlic.

A la mort sob­tada de Felip I, el 1506, va ser Fer­ran, com a sogre del rei mort, pare d’una reina Joana con­si­de­rada boja i avi de l’hereu Car­les, encara menor, qui va ocu­par la regència cas­te­llana. Fins que Car­les d’Habs­burg va ocu­par una corona hispànica que en rea­li­tat eren diver­ses, here­ta­des a dife­rents ban­des per ser fill del seu pare o per ser nét del seu avi, a més d’incor­po­rar tot un imperi euro­peu per part del seu avi patern, l’empe­ra­dor del Sacre Imperi.

I Espa­nya, què era?

I què era, Espa­nya, en tot aquest com­pendi de ter­ri­to­ris jurídica­ment inde­pen­dents que només tenien com a nexe d’unió la coin­cidència d’un mateix sobirà? Espa­nya no era altra cosa que un con­cepte geo­polític sense existència política ni encara menys jurídica, per bé que el con­cepte rei d’Espa­nya, o rei de les Espa­nyes, es comença a popu­la­rit­zar per sin­te­tit­zar l’amal­gama de ter­ri­to­ris i naci­ons que ope­ra­ven en aquest règim cone­gut com a monar­quia poli­si­no­dial, perquè la relació del rei era dife­rent amb cadas­cun dels seus ter­ri­to­ris, que de vega­des fins i tot es con­si­de­ra­ven estran­gers els uns res­pecte dels altres tot i com­par­tir monarca.

Per a Maquia­vel, con­tem­po­rani dels Reis Catòlics, dir Espa­nya era el mateix que dir Itàlia, que no va exis­tir mai com a enti­tat política fins al segle XIX. Per a Fran­cisco de Que­vedo, que va viure a cavall dels segles XVI i XVII, “pròpia­ment Espa­nya es com­pon de tres coro­nes: de Cas­te­lla, Aragó i Por­tu­gal”. L’his­to­ri­a­dor espa­nyol Manuel Tuñón de Lara sin­te­titza per­fec­ta­ment aquesta per­cepció can­vi­ant quan escriu: “El poder de Car­les V i, molt més, el de Felip II és impres­si­o­nant i, no obs­tant això, crida l’atenció la manca de coherència d’aquell cos immens, for­mat per diver­ses naci­ons que no tenen la impressió de pertànyer a una mateixa comu­ni­tat.”

D’altra banda, la com­ple­xi­tat pròpia de l’evo­lució històrica fa difícil donar una defi­nició fixa de con­cep­tes com nació, estat o pàtria, voca­bles que van can­vi­ant de sig­ni­fi­cat amb el pas del temps. Així, l’escrip­tor Juan Valera escri­via, el 1887, que “donant al con­cepte de nació el valor que avui té, no es pot dir que hi hagi nació espa­nyola fins a finals del segle XV, i encara és més, si per nació cal enten­dre un sol estat amb un sol orga­nisme polític, encara no hem arri­bat a ser nació i pot­ser mai no ho siguem”.

Una opinió més pre­cisa, ja entrat al segle XX, és la de José Álva­rez Junco, quan escriu: “A par­tir de 1808 pot par­lar-se a Espa­nya de naci­o­na­lisme: el patri­o­tisme ètnic va pas­sar a ser ple­na­ment naci­o­nal, almenys entre les elits.” El pres­tigiós his­to­ri­a­dor Henry Kamen, per la seva banda, con­clou que “els his­to­ri­a­dors que s’ocu­pen d’Espa­nya estan d’acord que el mite d’Espa­nya com a nació es va ori­gi­nar a l’entorn de 1808 o 1812”.

Contrària­ment, el naci­o­na­lisme espa­nyol més orto­dox no avala aques­tes tesis, i el mateix Kamen, al seu lli­bre Del impe­rio a la deca­den­cia, subrat­lla con­tun­dent: “Aquells que cri­ti­quen el paper que va tenir Cas­te­lla en la història de la Península sem­pre han sos­tin­gut que Cas­te­lla va segres­tar la iden­ti­tat d’Espa­nya. Aquesta afir­mació no és pas total­ment errònia.”

La con­fusió entre Cas­te­lla i Espa­nya té exem­ples ben mati­ners, de manera que els his­to­ri­a­dors de la corona hispànica que escri­uen al mateix segle XVI són els pri­mers d’emprar els con­cep­tes Cas­te­lla i Espa­nya com a sinònims. Així, el cro­nista de l’època Anto­nio de Her­rera fa pas­sar per cas­tellà l’explo­ra­dor por­tuguès Fernão de Magal­haes i el seu con­tem­po­rani Pru­den­cio de San­do­val, en un relat sobre la vida de Car­les V, declara, parla d’“aquesta història espa­nyola”.

La tendència a cas­te­lla­nit­zar la cons­trucció de la nació és una cons­tant que s’inten­si­fica espe­ci­al­ment a l’entrada del segle XX, arran del rege­ne­ra­ci­o­nisme poste­rior a la pèrdua de les últi­mes escor­ri­a­lles de l’imperi ame­ricà. Així, Ortega y Gas­set, con­si­de­rat un dels intel·lec­tu­als més pres­ti­gi­o­sos de l’Espa­nya con­tem­porània, i pare de la cèlebre sentència naci­o­na­lista “uni­dad de des­tino en lo uni­versal”, atribuïda errònia­ment al fei­xisme (que la va pro­mo­ci­o­nar, això sí), no tenia cap mania quan escri­via atro­ci­tats com la següent, que val la pena man­te­nir en l’ori­gi­nal cas­tellà: “La genial vul­peja ara­go­nesa com­prendió que Cas­ti­lla tenía razón, que era pre­ciso domeñar la hos­que­dad de sus pai­sa­nos e incor­po­rarse a una España mayor. Sus pen­sa­mi­en­tos de alto vuelo sólo podían ser eje­cu­ta­dos desde Cas­ti­lla. Enton­ces se logra la uni­dad española.

Qui fixa el con­cepte His­pa­ni­tat, amb alguns pre­ce­dents entre els quals des­taca Miguel de Una­muno, és Ramiro de Maeztu (1874-1936). El seu lli­bre Defensa de la His­pa­ni­dad reserva al lec­tor algu­nes per­les extra­or­dinàries: “I així es pot dir que la missió històrica dels pobles hispànics con­sis­teix a ense­nyar a tots els homes de la terra que si volen poden sal­var-se, i que la seva ele­vació no depèn sinó de la seva fe i la seva volun­tat.” Altres figu­res, com Menéndez Pelayo, no es que­den cur­tes en els seus deli­ris: “Espa­nya, evan­ge­lit­za­dora de la mei­tat de la terra; Espa­nya, mar­tell d’heret­ges, llum de Trento, espasa de Roma, bres­sol de Sant Ignasi, aquesta és la nos­tra gran­desa i la nos­tra uni­tat... No en tenim altra.”

Naci­o­na­lisme trans­ver­sal

Ortega, Menéndez i una llarga com­pa­nyia situen en els segles XV o XVI l’arren­cada d’una uni­tat a la qual l’apo­te­osi fran­quista s’encar­re­garà de fixar i donar esplen­dor de cro­ada i imperi cap a Déu. Després d’una tran­sició fra­cas­sada a l’hora de bus­car un punt de tro­bada plu­ri­na­ci­o­nal a la història d’Espa­nya (només cal recor­dar esper­pents com el pro­grama tele­vi­siu 300 millo­nes o els fas­tos del Quinto cen­te­na­rio de l’any 1992, tots sota la democràcia) el naci­o­na­lisme cas­te­lla­nocèntric amb ínfu­les neoim­pe­ri­als viu actu­al­ment, si és que mai ha anat real­ment de baixa, una nova etapa de revi­fada, sota l’apa­rat teòric de la FAES i algu­nes eminències gri­ses que, com Pio Moa, qua­li­fi­quen l’imperi espa­nyol com “un dels més pacífics i inter­na­ment esta­bles de la història en els seus gai­rebé tres segles d’existència”. No com­puta, o no els compta com a vícti­mes, els més de 60 mili­ons d’indígenes que es cal­cula que hi van dei­xar la pell només en el pri­mer segle i mig, per epidèmies impor­ta­des o la repressió directa dels con­quis­ta­do­res.

Ter­mi­no­lo­gia mutant

Enmig d’aquesta gran cons­trucció romàntica naci­o­na­lista que ha estat la His­pa­ni­tat cal, a més, una gran pre­venció a l’hora de deter­mi­nar què és una inde­pendència, o què és un canvi de sobi­ra­nia, o què és una sim­ple ampu­tació de ter­ri­tori. En els tres-cents anys que van de l’inici de la con­questa d’Amèrica fins a les Corts de Cadis de prin­ci­pis del vuit-cents que mar­quen el nai­xe­ment de l’Estat espa­nyol actual, con­cep­tes com estat, nació o país han variat de sig­ni­fi­cat i, paral·lela­ment, molts ter­ri­to­ris han entrat i sor­tit del parai­gua que era la corona dels Àustria, i després la dels Bor­bons. Menorca, per exem­ple, va for­mar part al segle XVIII de la corona britànica, en dues eta­pes durant un cen­te­nar d’anys, i entre­mig va ser un domini francès. Per­pinyà, per posar un altre exem­ple, abans del Trac­tat dels Piri­neus de 1659 era terra tan indes­tri­a­ble de la corona hispànica com l’encara avui tan rei­vin­di­cat penyal de Gibral­tar.

Amb totes les pre­ven­ci­ons anacròniques esmen­ta­des, doncs, les pri­me­res inde­pendències tècni­ca­ment homo­lo­ga­bles al con­cepte con­tem­po­rani poden ser con­si­de­ra­des les de Por­tu­gal i els Països Bai­xos, però caldrà espe­rar fins al segle XIX per poder par­lar amb pro­pi­e­tat de movi­ments sepa­ra­tis­tes. Lite­ral­ment sepa­ra­tis­tes i no pas des­co­lo­nit­za­dors, ja que la Cons­ti­tució de 1812 incor­pora tots els ter­ri­to­ris d’ultra­mar no pas com a colònies sinó com a sòl patri.

El sol no va tar­dar a pon­dre’s en aquest “ter­ri­to­rio español”. Ho va fer a una velo­ci­tat tan ver­ti­gi­nosa que molts d’aquests domi­nis quan es va pro­mul­gar la Cons­ti­tució ja havien pro­cla­mat una inde­pendència que, després d’un intent cen­tri­fu­ga­dor entre 1814-1819, van anar afer­mant durant la dècada següent, apro­fi­tant el rosari de cri­sis d’una Espa­nya sac­se­jada per les llui­tes intes­ti­nes entre abso­lu­tis­tes i libe­rals, dinàstics a banda.

La història de la supo­sada His­pa­ni­tat és, en defi­ni­tiva, una llarga demos­tració de cinc segles que con­fir­men allò que Espa­nya s’ha entes­tat sem­pre a ocul­tar: que la història de les naci­ons és un procés tem­po­ral de can­vis cons­tants, muta­ci­ons i fron­te­res vari­ants, fins fa poc a sang i foc, en el futur, cal espe­rar, amb democràcia.

De Flandes a Guinea
Vint-i-un països, oficialment, són els que s’han independitzat d’Espanya des que el 1581 ho va fer Flandes. Són els que hem recollit en aquesta llista, en la qual també hi podrien figurar l’Uruguai, escindit del Brasil el 1825, i Puerto Rico, estat associat als EUA, entre d’altres de menor entitat com Palau, al Pacífic.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.