Política

setge a l'1-O

ajuntaments

Miquel Buch: “Els alcaldes de Catalunya no recapacitarem” Alcaldes a la fiscalia

El president de l’ACM i alcalde de Premià de Mar retreu a la fiscalia que persegueixi “els més febles”

Com la resta de batlles, es va acollir al seu dret a no declarar

El degoteig d’alcaldes citats per haver donat suport a l’1-O no s’atura, i ahir va ser el torn del president de l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i batlle de Premià de Mar, Miquel Buch (PDeCAT). Com han anat fent els que l’han precedit, es va negar a declarar i, en sortir dels jutjats de Mataró, va carregar fort contra la fiscalia, que, en l’intent d’aturar el referèndum, actua sempre “contra la baula més feble” institucionalment. “Tots sabem que el fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza, reprovat pel Congrés dels Diputats, va dir que ho feia perquè els alcaldes recapacitéssim. Doncs els alcaldes de Catalunya no recapacitarem”, va assenyalar en sortir de les dependències judicials.

Buch va lamentar que, després de citar més de 700 alcaldes pel seu suport a l’1-O, ara s’amenaci els directors de les escoles i els coordinadors dels col·legis electorals. “Que se n’oblidin, perquè tot un poble vol votar”, va reivindicar. L’alcalde de Premià de Mar, que va declarar en qualitat d’investigat per un presumpte delicte de desobediència, va criticar també el “desgavell” que hi ha dins del ministeri fiscal, perquè, si hi ha causes obertes, el Codi Penal preveu que els fiscals han de dimitir de les seves responsabilitats i ha de ser el jutjat instructor el que porti el cas. “Que aturin aquest descontrol, perquè la justícia pot ser més o menys justa, però ara està demostrant que no és independent”, hi va afegir.

En aquest sentit, Buch va avisar que els municipis “no abandonaran” l’objectiu de fer possible el referèndum i es va felicitar per la unitat que aquests dies estan mostrant el govern, el Parlament, els ajuntaments, les entitats i la ciutadania. “El país està unit i molt fort per superar qualsevol envestida”, va dir. A banda de la majoria dels alcaldes del Maresme, amb les seves respectives vares, també van donar suport a Buch l’exvicepresidenta del govern Neus Munté; la coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, i el diputat d’ERC Marc Sanglas. A banda de l’alcalde de Premià de Mar, ahir també estava citada l’alcaldessa de Malgrat de Mar, Carme Ponsa, que, com la resta de batlles, es va acollir al seu dret a no declarar. “Ens volen fer por, però no ens atemorirem, perquè darrere portem tot un poble en defensa de la democràcia”, va manifestar.

Convocatòries d’avui

Cunit

Montse Carreras

La Seu d’Urgell

Albert Batalla

L’alcalde de Bell-lloc planta el fiscal per segon cop

L’alcalde de Bell-lloc d’Urgell, Carles Palau, d’ERC, estava citat ahir per segon cop al jutjat per declarar davant de la fiscalia, després d’haver-se negat a anar-hi en la primera convocatòria que li van fer, la setmana passada. Va ser requerit dilluns i citat per ahir, però també es va negar a anar-hi. Es tem ara que la fiscalia pugui ordenar la seva detenció perquè hi vagi obligat, però fonts de la fiscalia de Lleida han explicat que no ho faran, almenys fins que hagi passat el referèndum. Des de la fiscalia de Lleida han optat per no trepitjar més a fons l’accelerador en vista del clima social generat per les actuacions repressives. Segons han explicat fonts de la fiscalia a aquest diari, les possibles diligències per aquest fet no s’estudiaran fins a la setmana vinent. Això inclou també les que es deuen a “incidències” com ara presumptes insults i amenaces a les xarxes socials denunciats per polítics del PSC i Cs, i identificacions per haver penjat cartells. “N’hi ha diverses i ja les estudiarem, però la setmana vinent”, han comentat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries