Política

Trump anul·la de sorpresa la històrica cimera del juny amb Kim Jong-un

Al·lega “hostilitat oberta” de Corea del Nord i avisa que els EUA respondran si Pyongyang comet una acció “imprudent”

Decepció a Seül per la cancel·lació

Donald Trump va anunciar per carta al líder nord-coreà, Kim Jong-un, que la històrica cimera que els havia d’aplegar el 12 de juny a Singapur no se celebrarà. La cancel·lació va arribar de sorpresa, com a colofó inesperat d’una setmana de dubtes sobre la trobada i un augment de la tensió entre Pyongyang i Washington, amb més amenaces i insults.

En les últimes hores, les possibilitats que hi hagués reunió s’havien esvaït gairebé del tot, amb un canvi de to que havia empitjorat en qüestió de dies. El cop final es va produir ahir a la matinada, quan la viceministra d’Afers Estrangers nord-coreana, Choe Son Hui, va insultar el vicepresident nord-americà, Mike Pence, titllant-lo de “titella polític”, “estúpid” i “ignorant”.

Choe no es va quedar aquí, i va amenaçar amb un conflicte armat entre tots dos països. “Si els EUA ens volen trobar en una sala de reunions o en una confrontació nuclear, depèn de la seva decisió i comportament”, va etzibar Choe. El malestar a Pyongyang havia escalat a nivells màxims des que Washington va insinuar que el “model libi” –que va acabar amb l’execució d’Al-Gaddafi– era el pla a seguir per a la desnuclearització nord-coreana. La insinuació no va agradar a Kim.

“Oportunitat perduda”

Les declaracions de Choe van ser la gota que va fer vessar el vas, i la decisió es va prendre ràpidament ahir al matí. “Tristament, i a partir de l’enorme enuig i l’hostilitat oberta reflectida en un comunicat recent, sento que és inapropiat en aquest moment celebrar una trobada àmpliament planificada”, va comunicar Trump. El secretari d’Estat, Mike Pompeo, confessava minuts més tard que feia dies que no rebien resposta de les contraparts per coordinar la reunió.

Per Trump, és una “oportunitat perduda”, un “moment trist en la història”, però va servir perquè tornessin la retòrica bel·licista i els tambors de guerra. El president va parlar amb el Pentàgon: l’exèrcit nord-americà està “més preparat que mai” per entrar en acció si calgués respondre a algun “acte imprudent”; les mesures de pressió econòmica es mantindran invariables en espera d’un canvi d’actitud nord-coreà. L’anunci va arribar el mateix dia que Corea del Nord enderrocava el suposat centre de proves nuclear. La decisió va agafar de sorpresa fins i tot els aliats a la regió. El president sud-coreà, Moon Jae-in, va reunir d’urgència el seu equip de seguretat per “intentar determinar la intenció” de Trump. El mandatari asiàtic, “perplex” en conèixer la decisió, va “lamentar profundament” la nova realitat.

Amb tot, Trump va deixar la porta oberta a reprendre les converses. Fins i tot va apuntar que la cimera podria produir-se en un futur, quan Kim demostri que “vol fer les coses correctament”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Hamàs accepta la proposta d’alto el foc temporal

barcelona

Paneque insisteix que cal invertir en els parcs naturals gironins

girona

Torrentà diu que ERC ha estat el primer en apostar per polítiques feministes

girona
guerra a gaza

Biden reitera Netanyahu “la clara posició” dels EUA contra una invasió de Rafah

barcelona
política

La JEC obliga RTVE a “compensar” la resta de partits per l’entrevista de Sánchez de dilluns passat

barcelona
estats units

El jutge amenaça Trump d’empresonar-lo per no obeir l’ordre de silenci

barcelona
Política

Lluís Llach votarà Puigdemont

barcelona
estat francès

Macron aposta davant Xi per una relació equilibrada entre la UE i la Xina

barcelona
escòcia

John Swinney serà el nou primer ministre escocès

barcelona