Pobles petits, il·lusió grandiosa

A Lleida, la participació arriba al 50% en els municipis amb menys habitants

A les terres de Lleida els ciutadans dels 11 municipis que celebraven ahir el referèndum van anar a votar amb ànim festiu, sense que es registrés cap incident. La participació va ser molt alta en alguns municipis petits. A Castellar de la Ribera, al Solsonès, van votar el 58,02% de les 131 persones amb dret a vot. Si el cens hagués estat de majors de 18 anys, la participació hauria superat el 60%.

El Solsonès, amb 7 municipis, va ser la comarca on més referèndums sobre la independència es van celebrar ahir a la demarcació de Lleida. Sant Llorenç de Morunys, amb un cens de 942, era el més gran i va aconseguir una participació força acceptable, del 36,09%. Els municipis més petits van ser més irregulars. Pinós, un petit municipi format per masies disperses, va ser el que va registrar una participació més fluixa a la comarca, tot i que va arribar al 21,91% del cens, al voltant de la mitjana catalana. En tots els casos, els vots favorables a la independència van superar el 90%, i les paperetes amb el «no» van ser molt escasses, gairebé testimonials.

A la plana lleidatana, quatre municipis més van fer referèndum. Dos d'ells amb un cens de més de 4.000 electors: Agramunt i Bellpuig, tots dos a l'Urgell. Agramunt, que al migdia registrava un escàs 12% de participació, va aconseguir tancar les votacions gràcies als electors de la tarda i al recompte del vot anticipat amb un 21,08% de participació. Bellpuig va aconseguir un 27,68%.

Els altres dos municipis de la plana van aconseguir el 50% de votants, de manera que es van complir les expectatives dels organitzadors. A Vilanova de Bellpuig (Pla d'Urgell), els votants van ser pràcticament la meitat justa del cens (49.95%), amb un aclaparador triomf del «sí» a la independència, amb el 95% del vots favorables. L'altre, el municipi de Montgai (Noguera), va registrar un 49,85% de participació d'un cens de 650 persones. Un dels votants va ser l'alcalde i president de la Diputació de Lleida, el republicà Jaume Gilabert. En qualitat d'alcalde, Gilabert havia demanat als veïns, per carta, que participessin en la consulta, i ahir, davant de l'urna, no es va estar de demanar una gran participació. El va acompanyar l'eurodiputat d'ERC Oriol Junqueras, que també va visitar Agramunt.

En el moment de fer recompte i valorar les dades, els organitzadors de les consultes lleidatanes van coincidir a valorar molt positivament la participació i el triomf rotund del «sí». També van coincidir que la participació dels votants menors de 18 anys va ser molt fluixa, com també va passar en l'onada de consultes del 13 de desembre. També hi va haver poca participació per part dels immigrats. Tenien dret a vot, però pocs el van voler exercir. «Amb un cens tradicional, hauríem aconseguit un resultat molt bo», va dir una de les organitzadores de la consulta de Montgai. En la primera onada van votar a Lleida els ciutadans de diverses capitals de comarca. Aquest segon torn ha estat per als pobles petits. El gran repte per als organitzadors de les consultes a les terres de Lleida arribarà el 25 d'abril amb la celebració de la consulta a Lleida: una ciutat difícil per als partits nacionalistes però on els organitzadors confien a donar la campanada aconseguint reunir més paperetes a favor del «sí» a la independència que no vots el partit que governa històricament la Paeria, el PSC. La plataforma per al referèndum a la ciutat de Lleida ja fa més d'un mes que organitza actes i trobades gairebé cada setmana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona
política

L’Estat descarta que el Suprem actués amb “directrius”, al judici a l’1-O

BARCELONA
polònia

Detenen un home acusat de planejar un atac contra Zelenski

barcelona
Canvi Climàtic

Escòcia renuncia a reduir les emissions un 75% el 2030

Barcelona
unió europea

Brussel·les proposa un acord de mobilitat juvenil amb el Regne Unit

barcelona