Política

Pere Torrent

Alcalde de Peralada

“Som més que el castell, el festival i el futbol”

“Estem orgullosos de les icones, però volem fer saber que tenim molt més”

“Podem créixer fins a 3.000 habitants sense cap problema”

Pere Torrent i Martín (Peralada, 1965) està a punt d’acabar el seu tercer mandat. Informàtic de professió, casat i amb dos fills, treballa al castell. És alcalde des del 2007, quan es va presentar com a independent “sense saber on em posava”. El 2011 i el 2015 va revalidar el càrrec, amb CiU. No descarta tornar-se a presentar per enfilar un quart mandat.

La imatge de Peralada s’associa al castell, al festival, al casino, darrerament també al futbol... Durant aquest mandat el govern ha impulsat el pla Peralada, al cor de l’Empordà amb l’objectiu de donar a conèixer els atractius del poble, més enllà d’aquestes icones.

Estan complint els objectius?
Falta acabar de valorar l’abast de tot el pla, però sí, n’estem satisfets. S’han incrementat les visites, així com la participació dels visitants en les rutes dins el nucli històric. Evidentment estem molt contents i orgullosos de les icones que donen a conèixer el poble, i que per molts anys les tinguem, però volem fer saber que tenim moltes més coses que són desconegudes. Per exemple, un pàrquing d’autocaravanes que està anant molt bé... Volem que la gent vegi el claustre, les muralles, el nucli antic...
La Comissió d’Urbanisme acaba d’aprovar el pla especial del Castell. Què representa per al poble?
Que l’empresa que gestiona el Grup Peralada té ganes d’invertir i de fer créixer encara més la seva oferta. Es delimita el perímetre del castell perquè en el futur hi pugui haver un hotel, on es poden fer de manera definitiva i permanent l’escenari, les graderies i tota la infraestructura del festival. També preveu una nova sala de banquets i d’esdeveniments, que és imminent, perquè ja hi ha demanada la llicència d’obres. La família Suqué-Mateu, que gestiona les caves, el golf, el castell, el festival, aposten per Peralada, i per a nosaltres, evidentment, això és fantàstic.
I tenir un equip de futbol a segona B, filial d’un de primera, el Girona FC?
Justament ahir van començar les obres del camp de futbol de gespa artificial, una inversió important que posem a disposició del club i de les entitats. Amb això donem una sortida al futbol de base i a la formació. Jo només puc felicitar la junta del club, que va haver de fer un esforç extraordinari per mantenir l’equip a tercera divisió i després van trobar aquesta fórmula de filiació amb el Girona, que permet tenir el primer equip a segona B, un fet extraordinari per a un poble de menys de 2.000 habitants. Però no oblidem que es fa una gran feina de formació amb 150 nanos, que generen un gran moviment de pares i familiars...
També tenen obres en alguns carrers importants.
Hem acabat fa poc les obres de l’entrada principal al poble i ara estem fent les de Sant Sebastià i Sota Muralla, on fem un passeig amb un sol sentit de circulació amb la formació d’unes voreres amples amb la idea que el carrer sigui per a les persones. L’actuació també forma part del pla integral Peralada, al cor de l’Empordà, que és una idea marc que anem completant. Aquesta obra preveu també un pàrquing per a uns seixanta vehicles.
En aquest mandat s’havien proposat dinamitzar el comerç del centre. Ho estan aconseguint?
No. Costa molt. Nosaltres intentem crear les condicions perquè vingui més gent al centre i això animi els particulars a obrir establiments. Hi insistirem.
Un altre dels reptes era obrir el centre de dia. Per què encara no ha obert?
Des del 2010 que ho batallem, quan vàrem remodelar les escoles amb el pla Zapatero. Ho tenim tot a punt. Es va fer el concurs per adjudicar el servei, però s’ha de repetir per unes ràtios que no estaven ben especificades. Si tot va bé, passat l’estiu podrem obrir.
Veu possible, encara, fer una extensió de l’institut de Figueres?
Ho vàrem demanar en l’anterior mandat i no es va produir. Nosaltres reiterem que tenim les antigues escoles a disposició per si volen descongestionar Figueres.
Del que sí que disposen els veïns és d’un centre d’assistència gestionada en part pels mateixos metges?
Sí. De vegades no sé si som prou conscients del que significa tenir-lo per a un poble de la nostra dimensió. Funciona molt bé. No és privat, perquè es nodreix de fons públics, però els metges s’ho gestionen i l’Ajuntament els ajudem.
La població va créixer d’uns 700 habitants entre el 1998 i el 2013. Des de llavors està estancada.
S’ha d’analitzar bé, però hi va haver un creixement important per la urbanització Peralada Residencial; al Golf hi ha molta primera residència i amb la crisi es va frenar. Ara estem fregant els 2.000 habitants. Estem ben dimensionats i tenim potencial per créixer fins a 3.000 habitants sense tocar res urbanístic.
L’any vinent en farà 12 que és alcalde. Què és del que està més satisfet?
Del tracte directe amb la gent. De poder resoldre problemes i donar solucions als veïns. I del fet que hagin crescut molt les associacions, que hagi millorat el teixit associatiu del municipi.
I del que menys?
De no haver pogut portar l’extensió de l’institut aquí, tot i que hi continuarem insistint. També em sap greu que s’endarrereixi tant el centre de dia. Tenim altres temes per resoldre, és clar, com ara un problema amb l’aigua per unes canonades que tenen un desgast anormal i que estem intentant resoldre.
Es tornarà a presentar l’any vinent?
Nosaltres tenim un projecte que vam començar el 2007. Quan vàrem començar érem inexperts, però amb el temps vas veient que pots resoldre coses i et sents bé. Dotze anys són anys, però el projecte continuarà. Hem de parlar amb els companys si ho fem amb mi al capdavant o si hi anirà una altra persona amb el nostre mateix tarannà, el nostre projecte, la nostra idea de poble.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.