Política

MIQUEL TOR

ALCALDE D'URÚS

“El poble envelleix i ens falta gent jove”

Des de fa anys, necessita una depuradora que ara té pendent de licitar

El preu dels lloguers obliga el jovent a marxar

Miquel Tor (Urús, 1971) té una empresa de retroexcavadores. S’ha presentat com a independent. Pensa que és hora del relleu amb gent jove i amb idees noves que conservi el poble

Després de dotze anys com a alcalde i vuit com a regidor, pensa que és el moment de deixar la política municipal i buscar un relleu. Quan s’acabi aquesta legislatura, no es vol presentar a la reelecció.

És complicat buscar relleu al capdavant del consistori en un municipi tan petit?
Sí, és el problema que tenim els municipis petits: mancança de gent que vulgui treballar pel poble, i ens trobem que les legislatures s’acaben allargant i en comptes d’estar-hi quatre o vuit anys es converteixen en dotze. Vivint a Urús som uns noranta i escaig, però censats som uns 160 aproximadament. Havíem tingut més gent empadronada i ara hem tingut una davallada.
A què es deu aquest descens de població en el padró?
Hi ha influït el fet de tenir el túnel del Cadí gratuït o no tenir-l’hi. En posar una sèrie de condicions per accedir al túnel als veïns de la comarca, els veïns de fora que hi tenien segona residència no s’hi han pogut acollit i s’han desempadronat.
Perquè el turisme és el principal actiu de la Cerdanya.
Pràcticament sí. Qui més qui menys viu del turisme, que és el principal motor econòmic per a la comarca. De veïns, a l’hivern, no arribem al centenar i a l’estiu, la xifra puja fins als 1.500.
Quines mancances hi ha a Urús?
Sobre la taula tenim el projecte de la depuradora, que ja està fet, i estem en fase de tràmits per poder fer aquest col·lector d’Urús a Das. La veritat és que és una qüestió molt lenta, però crec que s’arribarà a tirar endavant. Tenim el projecte tot fet, falten algunes aprovacions de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i de Carreteres i m’agradaria que s’acabés fent aquí a Urús.
Heu rebut suport econòmic de les administracions per al projecte?
Ho hem demanat, però, de moment, ni l’ACA ni la Diputació ens han respost. A l’Ajuntament mirarem d’assumir l’obra en part i ja veurem com ho financem. És un projecte amb què fa molts anys que estem batallant i espero que, si no aquesta legislatura, en la següent es pugui acabar d’agilitzar. Des del 2013 cap aquí, hem hagut de recopilar tota la documentació, perquè l’ACA no ens l’atorgava, i refer el projecte de cap i de nou, perquè no estava adequat a la nova normativa. Ara, sí que el tenim redactat i a punt d’adjudicar-lo, però ens falten una sèrie de permisos que ho alenteixen tot.
Com va afectar la crisi immobiliària en un municipi i una comarca amb moltes segones residències? Ara noteu la reactivació que des del sector es diu que hi ha?
Vam tenir una aturada de construcció important i ara es torna a reactivar, però a petita escala. Crec que la construcció s’ha de fer de forma dosificada per mantenir el poble endreçat i ordenat, perquè, si el boom de la construcció hagués durat gaire més anys, ens haguéssim trobat amb un municipi massa massificat. Si volem un municipi tranquil, atractiu i que tingui demanda pel turisme, ha de ser a petita escala. No podem fer macroapartaments. I aquesta construcció amb mesura no ha de malmetre el paisatge.
Els noranta i escaig veïns d’Urús de què viuen?
La gent del municipi té el seu petit negoci: pintor, fuster, jardiner, algun autònom, comerciant... Són gent també que té negoci i depèn directament i indirecta del segon resident. Ens manca sobretot, però, gent jove. Tots els qui som al municipi ens anem fent grans. La gent jove se’n va perquè suposo que no pot fer front als preus dels lloguers o no pot assumir la compra d’una finca, i tampoc ve gent jove.
És difícil per a un jove d’Urús quedar-s’hi a viure?
Sí, és molt difícil, perquè els lloguers a Urús o a Llívia són molts alts i això els obliga a sortir del poble.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts

El PP demana mesures per a la inserció laboral de persones amb alt risc d’exclusió social

GIRONA
guerra a gaza

L’Iran adverteix que respondrà amb armes mai vistes

barcelona

Les Juntes Electorals tomben vuit candidatures de les eleccions del 12-M

barcelona
Bèlgica

Prohibeixen una “cimera” de la ultradreta europea a Brussel·les

Barcelona
política

La Junta Electoral de Girona proclama 15 candidatures i n’exclou una

girona
dinamarca

Dinamarca anuncia el tancament de la seva ambaixada a l’Iraq

barcelona
Guerra a Ucraïna

Zelenski signa la nova llei de mobilització

Barcelona