Política

Torra i Mas apressen l’Estat a negociar sobre Catalunya

Els dos presidents aprofiten una commemoració del 9-N per reivindicar la fortalesa electoral de l’independentisme

L’acte esdevé un gest de desgreuge cap als condemnats per la consulta del 2014

Tot just ahir, l’endemà d’unes elec­ci­ons que han afe­git encara més ele­ments de com­ple­xi­tat al pano­rama polític esta­tal, el Palau de la Gene­ra­li­tat va ser l’esce­nari d’un acte per com­me­mo­rar el cinquè ani­ver­sari de la con­sulta sobre la inde­pendència cele­brada el 9 de novem­bre del 2014. En un moment en què el con­flicte català està espe­ci­al­ment en efer­vescència, la con­vo­catòria va voler ser un gest públic de des­greuge cap als ales­ho­res res­pon­sa­bles del govern català que van ser jut­jats, i con­dem­nats, per l’orga­nit­zació d’aquell procés par­ti­ci­pa­tiu. Per aquest motiu, el pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat va rebre en audiència Artur Mas, les excon­se­lle­res Joana Ortega i Irene Rigau, i Fran­cesc Homs.

En els seus res­pec­tius par­la­ments, tant Torra com Mas es van refe­rir al vere­dicte elec­to­ral de diu­menge. Era ine­lu­di­ble. I tant l’un com l’altre ho van fer per des­ta­car que les for­ma­ci­ons sobi­ra­nis­tes n’han sor­tit ben para­des. “Aquests resul­tats s’han de lle­gir, i s’han de lle­gir bé, ja que reve­len que l’inde­pen­den­tisme és més fort”, va asse­ve­rar Torra, men­tre que Mas va reblar que les suc­ces­si­ves con­vo­catòries a les urnes han cons­ta­tat que “això no era cap suflé” i que, per tant, “és evi­dent que som davant d’una rea­li­tat tos­suda que es va man­te­nint any rere any”. Després d’aquesta tesi com­par­tida, el rao­na­ment següent, en el qual també van coin­ci­dir, és que l’Estat espa­nyol s’ha d’asseure per nego­ciar una sor­tida a la situ­ació que es viu al país. “Ara és l’hora que el pre­si­dent Pedro Sánchez, o qual­se­vol que aspiri a ser pre­si­dent, segui i parli”, va expres­sar l’actual cap de l’exe­cu­tiu català, men­tre que el seu ante­ces­sor va anar un pas més enllà i va defen­sar que aques­tes con­ver­ses s’han de fer a par­tir de la con­tra­po­sició de models. “L’Estat ha de posar sobre la taula la seva pro­posta en posi­tiu per a Cata­lu­nya perquè es pugui con­fron­tar amb la que ja tenim nosal­tres, que és la inde­pendència”, va expli­car Mas. Es dona per des­comp­tat que aquest hipotètic procés nego­ci­a­dor, que la rea­li­tat cer­ti­fica que és lluny de con­cre­tar-se, hau­ria de cul­mi­nar amb un referèndum amb tots els ets i uts.

El record del 9-N

El d’ahir, però, era un acte que tenia els motius que tenia: recor­dar i home­nat­jar el 9-N, i per aquesta raó, en la seva inter­venció, Quim Torra va voler posar l’accent en totes aque­lles per­so­nes, com les qua­tre que en aquell moment tenia al cos­tat, “que van ser seve­ra­ment cas­ti­ga­des per un Estat espa­nyol que ja havia començat a ense­nyar el camí que segui­ria, l’únic camí, el de la repressió, que ha seguit des d’ales­ho­res”. Mas, per la seva banda, va recal­car que aque­lla con­sulta “va ser la pri­mera experiència en majúscu­les de feina com­ple­mentària de la ciu­ta­da­nia i les ins­ti­tu­ci­ons”, tot i que va supo­sar un cost a inter­pre­tar, i a tenir pre­sent, de cara al futur. “Tot és pos­si­ble i tot con­ti­nua sent pos­si­ble, però res no serà fàcil, perquè la repressió és dura”, va reblar.

LES FRASES

És l’hora de no amagar-se i de parlar de solucions reals a un conflicte polític que no mereix menyspreu
Quim Torra
president de la generalitat
Cal seure i parlar, i que democràticament hi pugui haver dues propostes en positiu a confrontar
Artur Mas
expresident de la generalitat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.