Política

França presenta la polèmica llei contra l’islamisme

El govern pretén evitar l’adoctrinament religiós dels menors i augmentar el control del finançament de les associacions islàmiques

Defensa que no es tracta d’una mesura contra la “religió musulmana”

Reforçar el control del finançament de les associacions religioses, evitar l’adoctrinament dels menors i castigar les campanyes d’odi a les xarxes. Són els principals objectius de la nova llei francesa contra el “separatisme” islamista. El govern francès va presentar ahir en el Consell de Ministres aquest polèmic text amb el qual pretén combatre el fonamentalisme islàmic.

El primer ministre, Jean Castex, va assegurar que aquesta legislació servirà per reforçar la lluita contra la “ideologia perniciosa” de “l’islamisme radical”. Després que aquesta mesura fos anunciada a l’octubre pel president, Emmanuel Macron, enmig d’una nova sèrie d’atemptats gihadistes i d’una onada de ràbia en països musulmans contra França, l’executiu va rebatejar-la amb un nom ben neutre: “projecte de llei per reforçar els principis republicans”. De fet, el text no fa pràcticament cap referència explícita al “fonamentalisme islàmic”.

“Aquest projecte de llei no és un text contra les religions ni contra la religió musulmana en particular”, va defensar Castex. El cap de l’executiu va mantenir que amb aquesta mesura volen combatre pràctiques com per exemple que els menors “deixin d’anar a l’escola per rebre una educació comunitarista” en col·legis clandestins islàmics, les “associacions esportives en què es fan actes de proselitisme religiós” o “associacions culturals que esdevenen plataformes d’influència estrangera”. En concret, el projecte de llei limita a casos molt aïllats l’escolarització a domicili. Fins ara uns 62.000 nens francesos eren educats d’aquesta manera, però només 5.000 ho feien per conviccions relacionades amb la religió musulmana. També augmentarà el control sobre el funcionament i el finançament de les associacions religioses, que es veuran obligades a firmar un contracte de “compromís amb els valors de la República”. A més, donarà més poder als prefectes (delegats del govern) per intervenir en la gestió de governs municipals en el cas que observin “carències republicanes”; per exemple, amb l’establiment d’horaris no mixtos en piscines locals.

També crearà un nou “delicte de pressió separatista” islàmica. Així, se sancionaran les amenaces i la difusió d’informacions personals o familiars d’una persona. Un dispositiu incorporat al text en resposta a la decapitació del mestre Samuel Paty, que va ser víctima d’una campanya d’odi a internet abans de ser assassinat per haver mostrat en una aula les caricatures de Mahoma. Si bé la llei no incorpora cap mesura desfasada, aquesta modifica nombrosos pilars de la legislació francesa, com ara la històrica llei del 1905 sobre la laïcitat, que ahir feia 115 anys que es va aprovar.

LA FRASE

Aquest projecte de llei no és un text contra les religions ni contra la religió musulmana en particular
Jean Castex
Primer ministre francès

Calmar les pors de l’opinió pública

La nova llei francesa contra el separatisme “islamista” no només pretén ampliar la bateria legislativa per enfrontar-se al fonamentalisme religiós, sinó també calmar els temors de l’opinió pública, accentuats després dels últims atemptats gihadistes. Un 88% dels francesos asseguren que estan preocupats pel creixement de l’islamisme, segons un sondeig recent de l’institut Via Voice. No obstant això, la presentació del text corre el perill d’accentuar el sentiment de discriminació de la minoria musulmana. L’executiu centrista que encapçala Jean Castex ha apostat en els últims mesos per la mà dura anunciant expulsions de centenars d’estrangers fitxats per radicalització, i mesures contra mesquites sospitoses per simpatitzar amb corrents fonamentalistes. També ha il·legalitzat diverses associacions, entre altres el Col·lectiu contra la Islamofòbia, que no s’ha demostrat que tingui cap vincle amb el terrorisme.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona