El PSC i ERC trenquen al consell comarcal del Segrià després de la contractació de la dona d'un conseller socialista

El president del consell comarcal del Segrià, Ricard Pons (PSC), signarà avui el decret que destitueix del govern comarcal als consellers d'Esquerra, i es posarà en contacte amb els portaveus de la resta de grups per anunciar-los la intenció del PSC de continuar governant en minoria durant el que queda de mandat. Els socialistes tenen 14 dels 33 consellers presents al ple.

És la culminació d'una crisi que va començar en el ple del 6 de març passat, quan el portaveu d'ERC, Jaume Fernández, va criticar que la Diputació de Lleida hagi contractat com a agent d'igualtat per al Segrià la dona d'un dels consellers del PSC, Mario Urrea, i ho va qualificar de «nepotisme». Es dóna el cas que la Diputació també està governada pel PSC i ERC, tot i que allà l'àrea de recursos humans depèn dels socialistes. La provisió de les places d'agent d'igualtat es va fer per concurs oposició.

Escalada de retrets

Aquella acusació va irritar profundament els socialistes. Ricard Pons va exigir una rectificació immediata dels republicans i els va titllar de «deslleials» i «immadurs». Els líders comarcals d'un i altre partit van iniciar llavors una escalada verbal i d'exigències mútues de rectificació a través dels mitjans de comunicació, sota la preocupada però passiva mirada de les direccions dels partits a les terres de Lleida. L'escalda va conduir, finalment, a un ultimàtum de Ricard Pons als seus socis: una disculpa pública i la renúncia de Fernández com a portaveu abans d'avui divendres.

Ahir, els republicans van fer una última reunió per valorar la situació i van decidir que ningú dels seus dimitirà. «Són declaracions [les de Jaume Fernández queixant-se dela contractació de la dona del conseller socialista] que es poden aclarir o matisar, però no són motiu perquè dimiteixi», va dir ahir el president de la federació d'ERC a les terres de Lleida, Àngel Vidal.

A la tarda, Ricard Pons recordava que aquesta era la condició indispensable del PSC per recuperar la confiança amb els socis i mantenir el pacte de govern: «Si demà al matí [avui al matí, per al lector] no hi ha cap canvi per part d'Esquerra, iniciarem una nova etapa amb els 14 consellers socialistes sols».

Això obrirà una nova etapa política al Segrià. CiU i el ERC no sumen prou per formar govern en solitari (sumen 16 dels 33 consellers del ple ), els en falta un, que difícilment podria venir del PP o d'ICV. No hi ha cap altra alternativa a un govern solitari del PSC, excepte que CiU i el PSC formin ara una improbable gran coalició.

L'acord a la Diputació

La ruptura entre el PSC i ERC al Segrià s'afegeix a altres trencaments que, des de l'inici del mandat municipal, el 2007, s'han anat succeint a les terres de Lleida. El més sonat ha estat el del govern de Mollerussa. Els republicans van abandonar el govern de la capital del Pla d'Urgell adduint unes presumptes irregularitats de l'àrea d'Urbanisme, en mans del PSC, que finalment un jutge no ha admès a tràmit. També han trencat a l'Ajuntament d'Alfarràs.

El PSC i ERC governen junts la majoria de consells comarcals de les terres de Lleida, així com la Diputació de Lleida, la cirereta dels acords que van signar les dos formacions després de les municipals del 2007. Els dirigents dels dos grups es van afanyar ahir a limitar els danys i a subratllar que la crisi al consell del Segrià no ha d'estendre's a d'altres institucions. «És un assumpte estrictament del Segrià», va dir ahir Ricard Pons.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Alejandro Fernández s’embolcalla en la “tolerància zero” d’Albiol

barcelona
política

Puigdemont crida a la màxima mobilització el 12-M per “aixecar Catalunya”

barcelona
política

Aragonès tira d’èpica recordant Macià, Companys, Irla i Tarradellas

barcelona
xina

Xi Jinping viatja a Europa per estrènyer relacions bilaterals

barcelona
argentina

Milei acusa Sánchez de posar en risc les dones i la unitat d’Espanya

barcelona
estats units

Les universitats es preparen per afrontar actes propalestins en les cerimònies de graduació

barcelona
política

Les càbales sobre pactes donen color a la campanya

barcelona

Energia i renovables: sortir de la cua sense prendre-hi mal

Girona

La llavor de la dignitat

Banyoles