Política

Biden posarà fi a “la guerra més llarga” dels Estats Units

El president nord-americà retirarà els soldats que Washington encara té a l’Afganistan abans de l’11 de setembre

Trump havia acordat amb els talibans abandonar el país abans de l’1 de maig

El president dels EUA, Joe Biden, va oficialitzar ahir que tots els soldats nord-americans que queden a l’Afganistan tornaran a casa abans d’acabar l’any i, de retruc, donarà per acabada la guerra més llarga de la història del país. Es posarà punt final a gairebé vint anys de desplegament militar en territori afganès, la resposta als atacs de l’11-S i inici de la “guerra contra el terror” que va començar amb una invasió i ha deixat com a peatge demolidor com a mínim 100.000 civils afganesos i més de 2.000 soldats nord-americans morts.

Biden es va comprometre ahir que els prop de 2.500 soldats nord-americans que oficialment encara queden a l’Afganistan (es calcula que podria haver-n’hi un miler més) tornaran a casa abans de l’11 de setembre, per fer encara més simbòlic el gest.

“Ha arribat l’hora de posar fi a la guerra més llarga dels EUA. Ha arribat l’hora que les tropes nord-americanes tornin a casa”, va dir Biden en un acte a la Casa Blanca, desitjós de trencar el cercle que ha dut quatre presidents a haver de gestionar-la. “No vull passar la responsabilitat al cinquè”, hi va afegir.

Especialment quan, després de tant de temps, mantenir-se sobre el terreny esperant que es compleixin les condicions òptimes per a una retirada segura només serviria per estendre un cicle del qual no es pot esperar un resultat diferent, una “recepta per quedar-se a l’Afganistan per sempre”, tal com diu la Casa Blanca.

Per tant, la retirada serà sense condicions preestablertes. En aquest sentit, el president nord-americà va reconèixer que no pot explicar per què haurien de continuar allà vint anys després de l’atac “horrible” de l’11-S i que, per tant, cal replegar-se.

Una retirada que incomplirà el pacte al qual havien arribat els talibans amb l’administració de Trump: una sortida abans de l’1 de maig. Fa unes setmanes, Biden ja va advertir que ho veia “difícil” per “raons tàctiques”, però es comprometia que els soldats no s’hi quedessin gaire temps més.

Converses de pau

Això no vol dir que els EUA desapareixeran de l’Afganistan: la tasca diplomàtica i humanitària continuarà. “En comptes de tornar a la guerra amb els talibans, ens hem de centrar en els reptes que determinaran la nostra posició i abast avui i durant els anys que vindran”, va dir Biden. Els EUA no hi estaran involucrats militarment, però continuaran fent tasques d’entrenament i equipament de les forces de seguretat afganeses, i donaran suport explícit a les converses de pau entre el govern de Kabul i els talibans, que ara mateix estan en pausa.

Hi ha el temor en la comunitat d’intel·ligència que una retirada sense la fi del conflicte pot comportar que els talibans guanyin poder. A banda, líders talibans van advertir que si els Estats Units no compleixen el pacte que van fer amb Trump enfortiran la lluita armada. La Casa Blanca ho té clar: qualsevol atac durant el replegament progressiu de tropes “tindrà una resposta contundent”.

L’OTAN també es replegarà

La sortida nord-americana es farà en consonància amb els aliats de l’OTAN. Biden va enviar a Brussel·les el seu secretari d’estat, Antony Blinken, i el cap del Pentàgon, Lloyd Austin, no només per enfortir la relació transatlàntica sinó per informar de primera mà sobre la sortida de les tropes dels EUA de l’Afganistan i coordinar una retirada conjunta dels efectius de l’OTAN al país. S’espera que tots els països donin suport al pla nord-americà, i complint els preceptes de l’organització de prendre decisions en conjunt, no posaran problemes per retirar els 7.000 soldats de països de l’OTAN, en un període similar al proposat per Washington.

Blinken va assegurar als seus aliats que l’objectiu a l’Afganistan s’ha complert, i és “hora de tornar a casa”; la ministra de Defensa alemanya, Annegret Kramp-Karrenbauer, va dir a una televisió del seu país que és favorable a la retirada ordenada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Qatar diu que està revaluant el seu paper com a mediador

barcelona
política

Illa descarta ser investit amb els vots de Vox

barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
societat

Manifest en suport de Puigdemont amb 250 personalitats

barcelona
Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona