Política

El director financer de l’imperi Trump s’entrega i es declara no culpable

La fiscalia de Manhattan l’acusa de conspiració i de diversos delictes fiscals

L’expresident nega cap mala praxi i repeteix el mantra de la “caça de bruixes”

Ahir van començar els problemes judicials de debò per a l’expresident Donald Trump. A primera hora del matí, i davant els rumors cada vegada més insistents que la fiscalia de Manhattan passaria a l’acció, Allen Weisselberg, director financer de l’organització Trump i fidel a la família de l’expresident des de fa gairebé mig segle, s’entregava a la justícia abans que es formalitzessin acusacions criminals contra ell i l’imperi Trump per delictes fiscals.

Hores més tard, es van fer públiques les acusacions: conspiració, furt major, frau fiscal criminal i falsificació de registres comercials en una suposada trama activa durant 15 anys destinada a evadir impostos corresponents a ingressos per 1,7 milions de dòlars.

La pràctica, abans que Trump arribés a la Casa Blanca, va ser sistemàtica per evitar pagar taxes. A banda de Weisselberg, també està acusada la mateixa organització Trump.

Les acusacions, les primeres de caràcter criminal contra Trump i el seu conglomerat empresarial, arriben després d’una investigació llarguíssima, de tres anys, enriquida gràcies a l’accés a les declaracions d’impostos de l’expresident dels últims anys, i que s’ha enfortit en unir-se a la indagació que també té entre mans la fiscalia de l’estat de Nova York. Podria ser l’inici de la caiguda de l’expresident, la clau que podria obrir la capsa de Pandora cap a una acusació formal contra la família Trump. Per ara, en el moment en què està la investigació, no s’espera que en un futur pròxim s’acusi ningú amb cognom Trump de cap delicte.

El que esperen els fiscals és que Weisselberg, probablement qui millor coneix les interioritats dels negocis de l’expresident, decideixi col·laborar i giri l’esquena a la família del magnat per salvar-se d’algun càstig penal. De moment, tot i la pressió, encara no ho han aconseguit; esperen que l’acusació formal i el perill de presó el facin canviar de parer.

“Terra cremada”

Un pas que ja va fer fa un parell d’anys Michael Cohen, l’aleshores advocat i home per a tot de Trump, qui, en sentir-se abandonat, va decidir revoltar-se. Al final, va acabar sentenciat a tres anys de presó per múltiples delictes d’evasió fiscal i per haver pagat amb fons de campanya dues dones per enterrar afers extramaritals de Trump. De moment, Weisselberg, que va entrar al jutjat emmanillat i en va sortir després d’haver entregat el passaport, es va declarar no culpable i disposat a “combatre les acusacions als tribunals”. En un comunicat, l’organització Trump va dir que l’estan utilitzant com “un peó en una tàctica de terra cremada per fer mal a l’expresident”.

Trump, segons diversos mitjans, no va donar importància d’inici a les acusacions, perquè no el citaven directament. Més tard, però, hauria vist el cantó positiu de la situació: l’inici real de les hostilitats judicials és també una oportunitat per recuperar el mantra de la “caça de bruixes” en contra seva. I, per tant, i segons el seu parer, augmentar les possibilitats de victòria en cas de presentar-se a les presidencials de l’any 2024.

LA FRASE

Són ximpleries. Els fiscals de l’esquerra radical de Nova York em persegueixen
Donald Trump
EXPRESIDENT DELS ESTATS UNITS


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona