Política

Ucraïna creu que Rússia declararà un alto el foc “en els pròxims dies”

Les dues parts han fet progressos en les negociacions amb un pla de pau de 15 punts, segons el ‘Financial Times’

Kíiv demana una conversa directa entre Zelenski i Putin i Moscou no s’hi oposa si és per “arribar a un acord”

Ucraïna creu que Rússia declararà un alto el foc “en els pròxims dies”.

Així ho ha manifestat aquest dimecres Mykhailo Podoliak, assessor del president ucraïnès Volodímir Zelenski, en una entrevista a la cadena nord-americana PBS News. Podoliak ha assegurat que l’exèrcit rus està “estancat” i que no pot “avançar” més.

Segons publica avui el ’Financial Times’, citant tres fonts implicades en les negociacions, Kíiv i Moscou han fet progressos “significatius” amb un pla de pau de 15 punts que inclouria un alto el foc i la retirada de les tropes russes si el govern ucraïnès declara la seva neutralitat i accepta límits a les seves forces armades.

El pacte implicaria la renúncia d’Ucraïna a entrar a l’OTAN, una condició que Zelenski ja va reconèixer dimarts que hauria d’assumir. No obstant això, Kíiv exigeix “garanties legals de seguretat”.


Cimera de presidents
Podoliak ha avisat que “l’única opció per acabar la guerra” és una conversa directa entre Zelenski i el president rus, Vladímir Putin. “Estem treballant en una sèrie de documents que tots dos presidents discutiran en detall”, ha avançat.

En aquest sentit, el Kremlin ha insistit avui que està disposat a celebrar una cimera amb els dos presidents però ha advertit que aquesta trobada no pot només “per reunir-se”, sinó que ha de tenir l’objectiu clar d’arribar a un acord per posar fi a la gerra.

“El nostre president ha declarat repetides vegades que no s’oposa a celebrar una reunió d’aquesta mena. No obstant, aquestes reunions no han de ser només per reunir-se. Cal arribar a algun acord”, ha afirmat el ministre d’Exteriors de Rússia, Serguei Lavrov, després de reunir-se a Ankara amb el seu homòleg turc, Mevlut Cavusoglu.

Lavrov ha acusat les autoritats ucraïneses de sol·licitar negociacions i reunions sense estar disposades a arribar a un acord.

El titular d’Exteriors rus ha denunciat que Kíiv ha rebutjat fins ara complir els Acords de Minsk pactats el 2015 per intentar resoldre el conflicte al Donbass. “Van dir que complirien les seves promeses, però no va ser així. Hem après la lliçó. Preferim tenir conversacions concretes”, ha assenyalat Lavrov.

El ministre, que prèviament ha dit que un acord amb Ucraïna sobre les garanties de seguretat que reclama Rússia “està a prop”, ha insistit que l’objectiu de Moscou és la desmilitarització d’Ucraïna.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa acusa ERC i Junts de governar “d’esquena als ajuntaments”

barcelona
Estats Units

Biden fa broma amb l’edat: “Sóc un adult competint contra un nen de 6 anys”

Barcelona
política

Crida dels comuns a frenar la dreta com a les generals del juliol passat

l’hospitalet del llobregat
política

Puigdemont avisa que la “divisió” de l’independentisme “ajudarà Illa a ser president”

barcelona
POLÍTICA

Per la CUP, el Baix Empordà és “una mena de parc temàtic turístic”

la bisbal d’empordà
política

ERC reivindica el seu esperit de resistència i lluita a Ginebra en un emotiu acte amb exiliats

barcelona
Regne Unit

Un diputat conservador i exministre de Sanitat es passa al Partit Laborista

Barcelona
Guerra a Europa

Un nou atac rus amb drons destrossa un hotel a Mikolàiv

Barcelona
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona