Política

Biden titlla Putin de “criminal de guerra”

Un portaveu del Kremlin considera la “retòrica imperdonable” i el terme “inacceptable”

La Casa Blanca matisa que són paraules en calent i subratlla que el departament d’Estat no ha fet una declaració formal

El president dels Estats Units d’Amèrica, Joe Biden, ha anomenat aquest dimecres al vespre el president de Rússia, Vladímir Putin, “criminal de guerra”. És la primera vegada que l’administració nord-americana qualifica així el líder rus.

En una recepció a la Casa Blanca una periodista ha preguntat al president nord-americà si considerava Putin un criminal de guerra. Biden ha contestat amb un contundent “no” i ha continuat caminant. Però, poc després, ha girat cua i ha demanat a la periodista que li repetís la pregunta. Aleshores ha contestat: “Penso que ell és un criminal de guerra”.

Moscou ja reaccionat a les declaracions de Biden. Un portaveu del Kremlin ha considerat “inacceptable” el terme emprat i ha lamentat que és una “retòrica imperdonable”, segons l’agència de notícies TASS.

Fins ara, el govern nord-americà havia evitat utilitzar aquest terme per referir-se a Putin, tot i que la vicepresidenta Kamala Harris va dir la setmana passada que caldria investigar la possibilitat que Rússia hagi comès crims de guerra a Ucraïna.

Poc després de les declaracions de Biden, la portaveu de la Casa Blanca, Jen Psaki, ha defensat que el president ha parlat “des del cor i en relació amb allò que ha vist a la televisió”. “I això són accions bàrbares d’un dictador brutal durant la seva invasió d’un país estranger”, ha afegit Psaki durant la seva roda de premsa diària.

La portaveu ha matisat que el departament d’Estat no ha fet fins ara una declaració formal que acusi Rússia de cometre crims de guerra, i que la revisió “legal” sobre aquesta qüestió “segueix en curs” a la seu de la diplomàcia nord-americana.

Estats Units va assegura a principis d’aquest mes que està “documentant” els atacs russos a Ucraïna i el seu impacte sobre la població civil per assegurar que Rússia “passi comptes” en cas que es determini que ha comès crims de guerra.

Després de l’atac rus a la central atòmica ucraïnesa de Zaporíjia, el passat 4 de març, l’ambaixada nord-americana a Ucraïna va descriure aquesta agressió com un “crim de guerra”. No obstant, la Casa Blanca va evitar referir-se a l’incident en aquests termes i el departament d’Estat va demanar a les seves ambaixades a tot el món que no difonguessin el missatge a les xarxes socials on la delegació a Kíiv utilitzava aquestes paraules.

La setmana passada, la fiscalia de la Cort Penal Internacional (CPI) va obrir un portal per contactar amb testimonis, tant d’Ucraïna com d’altres països on el tribunal té oberta una investigació, que puguin aportar evidències de crims de guerra o de lesa humanitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona
política

Illa a Madrid: “Catalunya ha d’ajudar a millorar Espanya”

barcelona
Estat espanyol

Dirigents i militants socialistes demanen a Sánchez que no plegui

Barcelona
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles
Estat espanyol

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona