Política

política

MOSSOS

El PSC troba a faltar sancions a manifestants des del 2019

Demana la compareixença del conseller d’Interior i amenaça de dur les actes de Mossos a fiscalia

Admet que la majoria d’aldarulls greus han acabat a la via penal, per exemple en el cas Hasél

El PSC troba a faltar expedients sancionadors a partir de les actes aixecades pels Mossos d’Esquadra durant manifestacions i protestes independentistes dels anys 2019, 2020 i 2021. Ho atribueix en part a possible “deixadesa o manca de recursos” de la direcció general d’Administració i Seguretat (DGAS) del Departament d’Interior però també a la voluntat política de no tramitar-los.

Membres del grup parlamentari han pogut analitzar a la seu mateix del Departament d’Interior fins a 2.775 actes obertes per agents dels Mossos en les manifestacions contra la sentència del Suprem, contra la presó de Pablo Hasél però també contra desnonaments d’habitatges o del 8-M, entre d’altres. Els socialistes denuncien que el 2020 no es va tramitar cap expedient sancionador tal com informa Interior mateix en la memòria anual de l’exercici. Tampoc en el cas de sis actes de manifestacions a Sants, Gràcia, l’Eixample, la Meridiana, Ciutat Vella o Lleida, on, segons haurien relatat els Mossos, es van tallar vies públiques, es va usar pirotècnia, es van insultar agents o es van cremar contenidors i, en algun cas, es van detenir 15 persones. Els socialistes troben a faltar sancions administratives a manifestants o organitzadors per aquests fets perquè, reconeixen, la majoria d’incidents greus –com ara agressions a policies– sí que s’han portat per la via penal, per exemple en els aldarulls del febrer del 2021 contra l’empresonament de Hasél.

El grup socialista explica que no “ha tingut accés” a cap expedient dels tres anys, tot i que Interior indica a la memòria del 2019 que en va obrir 17 i en va resoldre 15 –del 2021 el PSC-Units per Avançar desconeix si n’hi ha o no tot i haver-los sol·licitat.

El diputat Raül Moreno qualifica de “greu” que, de 150 actes aixecades pels Mossos en la protesta continuada de l’avinguda Meridiana de Barcelona, no s’hagi identificat cap participant. I el diputat i exconseller d’Interior amb CiU Ramon Espadaler hi afegeix que, per més pacífica que fos, “sense cremar contenidors ni insultar els agents, asseure’s al mig de la Meridiana i tallar el trànsit indefinidament ha de poder ser susceptible de sanció”. Perquè, si no, conclou, es desautoritza la feina dels Mossos –agents, sindicats i comandaments “estan molt molestos”, sosté Espadaler. El grup demana la compareixença al Parlament del conseller Joan Ignasi Elena per explicar-se i, si no els convenç, amenacen de fer arribar la documentació a la fiscalia.

Sobre el fet que posin d’exemple actes policials sobre manifestacions independentistes que no haurien cursat expedient, el PSC afirma que, en les protestes contra desnonaments d’habitatges, del 8-M i d’altres, els manifestants “obeeixen les ordres dels agents” i, per tant, no s’haurien tramitat expedients.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona