Política

La UE augmentarà la seva força militar fins al 2030

Crearà una força de desplegament de 5.000 efectius per respondre amb agilitat a les crisis

Els Vint-i-set hauran de fer més despesa militar, però la base de la defensa col·lectiva continuarà sent l’OTAN

La Unió Europea reforçarà la seva capacitat militar en els propers anys. Els ministres d’Afers Estrangers i de Defensa dels 27 estats membres van donar ahir llum verd al document conegut com a “brúixola estratègica”, que serà ratificat pels caps d’estat i de govern en una cimera aquest dijous i divendres, també a Brussel·les.

El document s’ha estat treballant durant dos anys i l’alt representant d’Exteriors de la UE, Josep Borrell, el va presentar el novembre passat. Està destinat a traçar la política europea de seguretat i defensa des d’ara fins al 2030. L’objectiu és situar la UE en el nou mapa geoestratègic mundial, que ja aleshores analitza com a marcat per la competició de blocs i el terrorisme persistent. La guerra a Ucraïna ha obligat a actualitzar-ne algunes parts, però mantenint la intenció que la UE deixi de ser un simple espectador en matèria militar com fins ara.

L’estratègia descarta bastir un exèrcit propi i estable de la UE, però sí disposar de marge de maniobra amb la voluntat de donar una resposta ràpida i flexible en cas de conflicte bèl·lic, amb la creació d’una capacitat de desplegament de fins a 5.000 efectius per a diferents tipus de crisi ja el 2025. Estarà basada en batallons ja existents, però mai usats per la UE, i tindrà components terrestres, aeris i marítims. També preveu establir una política de ciberdefensa, una estratègia espacial per a usos militars i reforçar la base industrial bèl·lica europea. La finalitat és reduir la dependència tecnològica. Per a mitjans de l’any vinent, la UE es proposa tenir enllestida una força operativa de 200 experts que, en un marge de 30 dies, puguin ser desplegats en diferents entorns de crisi. També per a l’any vinent, els Vint-i-set es comprometen a començar les maniobres militars europees amb plans que s’han d’elaborar aquest any.

Per tot plegat, els estats membres augmentaran els seus pressupostos militars substancialment, mentre que la UE incentivarà els estats perquè portin a terme col·laboracions en iniciatives conjuntes.

L’estratègia manté “com a base de la defensa col·lectiva” dels estats de la UE a l’Aliança Atlàntica, liderada pels Estats Units. De fet, proposarà un reforç de la cooperació amb un increment de les reunions d’alt nivell. Borrell va desvincular la nova estratègia directament de la guerra, i va precisar: “No som una aliança militar, però volem tenir un rol per donar més seguretat als ciutadans europeus en un món perillós.”

En la roda de premsa posterior a la trobada, Borrell va qualificar l’estratègia de “punt d’inflexió”. D’altra banda, també va anunciar que la UE doblarà el que fins ara ha donat a Ucraïna en armes, amb 500 milions d’euros més. Pel que fa a l’adopció de noves sancions, com les que alguns estats plantegen sobre el petroli rus però sense unanimitat, Borrell va dir que “no és el moment de prendre decisions concretes”.

LA XIFRA

500
milions
més en armes, va acordar ahir la UE que donarà a Ucraïna (el doble de l’ajut actual).


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES