Política

Zelenski denuncia la captura d’una missió humanitària a Mariúpol

El president ucraïnès critica els bombardejos i el “terror deliberat” de Rússia sobre aquesta ciutat portuària, on hi ha 100.000 persones que viuen en condicions “infrahumanes”

Afirma que les negociacions amb Rússia són a vegades “escandaloses” però que les converses avancen “pas a pas”

El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha denunciat aquest dimecres que Rússia ha capturat aquest dimarts una columna humanitària que es dirigia cap a Mariúpol, on unes 100.000 persones viuen en condicions “infrahumanes”, i ha afirmat que els seus representants avancen en unes negociacions difícils i, a vegades, “escandaloses”.

Zelenski ha publicat un nou vídeo en què ha fixat l’atenció sobretot en la situació de Mariúpol, al sud-est del país, on ha dit que “a dia d’avui, hi ha unes 100.000 persones a la ciutat. En condicions infrahumanes. En un bloqueig complet. Sense menjar, sense aigua, sense medicaments. Sota un constant bombardeig”.

També ha afirmat que durant més d’una setmana han tractar d’organitzar corredors humanitaris estables per als residents de Mariúpol, però que gairebé tots els seus intents són “frustrats pels ocupants russos amb bombardejos o terror deliberat”.

El president ucraïnès ha denunciat que aquest dimarts una de les columnes humanitàries ha estat “capturada pels ocupants. En la ruta acordada prop de Manguix. Treballadors i conductors d’autobusos han estat agafats com a presoners”.

Zelenski assegura que tracten de desbloquejar el moviment d’ajuda humanitària i ha agraït que un representant de Grècia accepti unir-se personalment a la missió humanitària.

Malgrat les dificultats, el president ucraïnès ha destacat que aquest dimarts han pogut ser rescatats 7.266 residents de Mariúpol.

També ha explicat que els seus representants estan tractant d’acordar corredors humanitaris a les zones de Kíiv, Khàrkiv, Zaporíjia i Luhansk.

Les negociacions amb Rússia

Sobre les negociacions, Zelenski ha afirmat que segueixen “pressionant Rússia per la pau”.

“Els representants ucraïnesos estan treballant en les negociacions, que continuen pràcticament a diari. És molt difícil. A vegades escandalós. Però pas a pas anem avançant”, ha afirmat.

Sobre aquesta qüestió, el cap de l’oficina del President, Andrii Iermak, ha afirmat en una videoconferència amb el Regne Unit que Ucraïna espera els acords tinguin en compte “un alto al foc, la retirada de les tropes al territori, així com consultes i converses sobre altres qüestions sobre la devolució del control total sobre els territoris, dins de les fronteres internacionalment reconegudes a les autoritats ucraïneses”.

En un comunicat, també destaca que aquests acords amb Rússia “hand e reveure la construcció d’un nou sistema de seguretat per a Ucraïna”.

“Estem preparats per parlar sobre qualsevol problema, estem preparats per reunir-nos i aquests problemes cal tractar-los. No s’han d’ignorar. Tant el tema del Donbass com el de Crimea. I sobretot el tema de posar fi “a la guerra i la retirada de les tropes russes del territori ucraïnès. Tot això ha de ser tema de conversa. EN primer lloc, una conversa entre el president d’Ucraïna i el president de Rússia”, ha assenyalat el cap d l’Oficina del President.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Puigdemont avisa que Catalunya no pot ser el “flotador” del PSOE

barcelona
FIGUERES

Concentració antimonàrquica davant la Fundació Gala-Dalí

FIGUERES
COREA DEL NORD

El règim de Kim Jong-un efectua noves proves d’armes al mar Groc

BARCELONA
REGNE UNIT

Londres rebutja la proposta de Brussel·les per a la mobilitat dels joves

BARCELONA

Duel contingut entre Israel i l’Iran

BARCELONA

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya es tanca amb el PNB i EH Bildu disputant-se l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera