Política

El canceller austríac es reuneix amb Putin i l’avisa sobre els crims de guerra

Li reitera que les sancions es mantindran i s’enduriran mentre hi hagi civils morint a Ucraïna

És el primer líder europeu que va a Moscou des de la invasió

El canceller federal austríac, Karl Nehammer, que va viatjar ahir a Moscou per entrevistar-se amb Vladímir Putin, va explicar que va tenir una conversa “molt directa, franca i dura” amb el líder rus, a qui va confrontar amb “els greus crims de guerra” perpetrats a Butxa, als afores de Kíiv, i a qui va reiterar la determinació de la Unió Europea (UE).

El conservador Nehammer és el primer dirigent europeu que es reuneix presencialment amb Putin des de la invasió russa d’Ucraïna, el 24 de febrer. La trobada, que va durar uns 75 minuts, va tenir lloc a Novo-Ogariovo, una residència presidencial als afores de Moscou.

“Vaig abordar els greus crims perpetrats a Butxa i a d’altres indrets i vaig subratllar que els responsables n’han de retre comptes.” “També li vaig dir, al president Putin, de manera molt clara que les sancions contra Rússia continuaran vigents i s’enduriran mentre hi hagi gent morint a Ucraïna.” Respecte a aquesta qüestió, la UE està “unida com mai abans”, va assegurar.

El canceller federal austríac va insistir en la necessitat de corredors humanitaris per portar aigua potable i menjar a les ciutats assetjades d’Ucraïna i evacuar dones, criatures i ferits.

“El meu missatge principal a Putin va ser que aquesta guerra ha d’acabar perquè en una guerra només hi ha perdedors a cada bàndol”, hi va afegir Nehammer, que va dir que informarà de la trobada els seus socis comunitaris. El cap del govern austríac va assegurar que no es tractava d’una “visita amistosa”, però va considerar “una obligació” mirar de trobar una reunió directa amb Putin “tot i les enormes diferències”, després d’haver vist a Ucraïna de primera mà “el sofriment incommensurable” de la població.

Investigació del TPI

El canceller va estar dissabte passat a Ucraïna, on es va reunir a Kíiv amb el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, i va visitar diverses localitats prop de la capital on hi ha indicis que soldats de l’exèrcit rus van matar un gran nombre de civils.

D’altra banda, Àustria, com a soci de la UE, s’ha afegit a les sancions conjuntes contra Rússia, tot i que no ha enviat armes a Ucraïna a causa del seu estatus de país neutral.

El país centreeuropeu es nega, juntament amb Alemanya i Hongria, a dictar un embargament comunitari contra les importacions de gas rus amb l’argument que aquesta mesura seria molt perjudicial per a la seva pròpia economia.

Des de Brussel·les, els ministres d’Afers Estrangers de la UE van acordar ahir proporcionar assistència financera i un equip d’experts a les fiscalies del Tribunal Penal Internacional (TPI) i d’Ucraïna per ajudar-les a documentar la possible comissió de crims de guerra per part de tropes russes en aquest país. Els vint-i-set ministres van celebrar una reunió amb el fiscal en cap del TPI, Karim Khan, que ja ha decidit obrir una investigació sobre els fets ocorreguts a Ucraïna.

També es van connectar per videoconferència amb el fiscal general ucraïnès.

El petroli rus, pròxim objectiu de les sancions de la UE

Redacció

La Unió Europea (UE) apunta al petroli rus com a pròxim objectiu de les sancions perquè és “més fàcil de substituir” i representa una “factura més cara” que la del gas, però no ha decidit fer aquest pas de moment. “No hi ha res fora de la taula”, ha dit l’alt representant de la UE, Josep Borrell, que aposta per “diferenciar” entre els dos combustibles i “començar pel petroli”. Tanmateix, el cap de la diplomàcia europea va avisar ahir que la guerra a Ucraïna i les represàlies contra el Kremlin tenen un impacte “asimètric” a la UE perquè l’arribada de refugiats afecta els països de l’est i la dependència energètica és més important per a l’Europa central. Així, l’alt representant ha defensat que els esforços ara s’han de centrar a ajudar Ucraïna militarment. “Tallar el gas avui no aturarà l’exèrcit rus les pròximes setmanes”, va assegurar Borrell en una roda de premsa posterior a la reunió dels ministres d’Afers Estrangers de la UE.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El Tribunal de l'ONU exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària a la Franja

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona