Política

Guerra a ucraïna

Biden apuja el to contra Moscou i parla per primer cop de “genocidi” a Ucraïna

Fins ara la Casa Blanca havia parlat de crims de guerra

El president dels Estats Units, Joe Biden va qualificar dimarts les accions de Rússia a Ucraïna com a “genocidi” i va dir que el president rus, Vladímir Putin, “està intentat d’eliminar la idea de poder ser ucraïnès”. És la primera vegada que el mandatari nord-americà o un membre de la seva Administració utilitzen aquest terme. Fins ara havien acusat Putin de crims de guerra, però no s’havien referit a les seves accions a Ucraïnès com a “genocidi”.

Biden va fer aquest comentari durant un viatge oficial a la localitat de Menlo, a Iowa, on va denunciar els efectes que la invasió russa a Ucraïna tenen sobre el preu del combustible i va parlar també dels esforços del seu govern per frenar l’augment dels preus de la gasolina. “Estic fent tot el que és en el meu poder amb ordres executives per reduir els preus i fer front a aquesta alça provocada per Putin”, va dir el mandatari nord-americà.

“El pressupost de les seves famílies, la seva habilitat per omplir el dipòsit de gasolina, res d’això hauria de dependre de si un dictador declara la guerra i comet un genocidi a l’altra banda del món”, va dir Biden en al·lusió a Putin i Ucraïna.

El president dels Estats Units ha carregat en les últimes setmanes contra Putin, al qual ha arribat a qualificar de “carnisser”, l’acusat de cometre crims de guerra a Ucraïna i, en un viatge a Polònia el mes passat, va arribar a dir que no podia continuar en el poder assenyalant per primer cop al relleu del dirigent rus. Una insinuació que immediatament la Casa Blanca va matisar.

La premsa va preguntar la setmana passada a Biden si qualificaria de genocidi la massacre de Butxa, als afores de Kíiv i on han aparegut més de 250 cadàvers de civils després de la retirada de les tropes russes. “No, crec que és un crim de guerra”, va contestar el president.

Ara el mandatari considera que “cada cop és més clar que Putin està intentat d’eliminar la idea de ser ucraïnès” i després de l’acte a Menlo, en comentaris davant la premsa, va confirmar que sí que havia utilitzat la paraula “genocidi” de manera intencionada. “Les evidències estan augmentant. Es veu diferent de la setmana passada. Més evidències estan sortint literalment de les coses horribles que els russos han fet a Ucraïna”, va dir el mandatari, afegint que “aprendrem més i més sobre la devastació”. En aquest sentit, va deixar clar que els advocats internacionals decidiran si es qualifiquen aquestes accions com a genocidi. “Així ens sembla a nosaltres”, va reiterar el president als periodistes després de l’acte de Menlo.

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va respondre immediatament. “Paraules veritables d’un líder veritable. Anomenar les coses pel seu nom és fonamental per fer front al mal”, va dir Zelenski.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Puigdemont avisa que Catalunya no pot ser el “flotador” del PSOE

barcelona
FIGUERES

Concentració antimonàrquica davant la Fundació Gala-Dalí

FIGUERES
COREA DEL NORD

El règim de Kim Jong-un efectua noves proves d’armes al mar Groc

BARCELONA
REGNE UNIT

Londres rebutja la proposta de Brussel·les per a la mobilitat dels joves

BARCELONA

Duel contingut entre Israel i l’Iran

BARCELONA

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya es tanca amb el PNB i EH Bildu disputant-se l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera