Política

Augmenta l'independentisme

Si se celebressin autonòmiques, ERC obtindria un 10,2% (7,8% en les passades eleccions)

El baròmetre d'octubre del Centre d'Estudis d'Opinió de la Generalitat (CEO) ha constatat que a Catalunya creixen les postures més catalanistes i favorables a l'independentisme, amb un 18,5%, un 1,6% més que el resultat de l'anterior sondeig, del mes de juliol.
Aquestes xifres es corresponen a més amb un augment del sentiment de pertinença a Catalunya. El 18,8% dels enquestats diu sentir-se només català, el 29,5% se senten "més catalans que espanyols", un 39,5% diu ser tant català com espanyol. Un 3,9% diu ser només espanyol, mentre que un 4,5% se sent més espanyol que català.

ERC puja en la intenció de vot
De fet, si se celebressin eleccions autonòmiques, en intenció de vot, ERC obtindria un 10,2% (7,8% en les passades eleccions). El PSC també registra un augment en la intenció de vot: de 15% al 20,2%, així com ICV-EUiA que passa del 5,3% al 7,7%. Per altra banda, CiU, PP i Ciutadans baixen en intenció de vots. Convergència i Unió passa de 17,6% el 2006 al 16,6%; els populars de 5,9% al 2,4%; i Ciutadans de 1,7% a 1%.

En aquests sentit, el portaveu d'Esquerra al Parlament i cap de llista al Congrés, Joan Ridao, s'ha mostrat entusiasmat pels resultats. Ridao ha manifestat que "Esquerra és la força política que més creix al Parlament i és una de les dues úniques formacions que incrementen vots de cara a les properes eleccions generals al Congrés, tenint en compte que, a més a més, la resta de partits baixen". L'informe mostra que Esquerra ha pujat 0,6 punts a les eleccions del Parlament, i ha augmentat en 0,4 punts els seus resultats en unes eleccions al Congrés, arribant fins al 8,1% dels vots.

Duran és el líder més ben valorat
En l'apartat de valoració de líders, aproven gairebé tots amb poc més d'un 5 sobre 10. El lloc pel líder polític català millor valorat continua sent per Josep Antoni Duran i Lleida, que obté un 5,42. El segueixen Artur Mas amb un 5,21 i el president de la Generalitat, José Montilla, amb un 5,2%. Al darrera se situa els diputat de IU-ICV, Joan Herrera, amb un 5,16 i després el líder de la formació ecosocialista Joan Saura que, amb un 5,06, és l'únic que aprova.

El líder d'ERC, Josep-Lluis Carod-Rovira, que apareix com el polític més conegut de Catalunya, obté un suspès amb un 4,39%, seguit de Dolors Nadal, la candidata del PP per Catalunya en les passades generals, que obté un 3,74. El president de Ciutadans, Albert Rivera, treu un 2,74, i el president del PP de Catalunya, Daniel Sirera, és el que treu pitjor nota amb un 2,56.

PSC augment a en intenció de vot a les generals
Segons el resultats del baròmetre, el PSC augmenta en intenció de vot de cara a les eleccions generals i obtindria, si les eleccions se celebressin avui, un 31% dels vots (el 2004 van obtenir un 29,9%), mentre que el PP registra una intenció de a Catalunya del 4,8% (va tenir un 11,8% el 2004). El director del CEO, Gabriel Colomé, ha recordat que el PP sempre compta amb un "vot ocult", que suposa prop de 4 punts més sobre el que mostren les enquestes.

Per altra banda, baixen CiU (de 15,7% a 11,7%), ERC (del 12% al 8,1%) i IU-ICV amb un lleuger descens (de 4,4% a 4,2%).

El partit amb menor mobilització dels seus electors és Ciutadans, en el qual els 100% dels enquestats que van dir que l'havien votat a les eleccions autonòmiques de 2006 van apostar a l'enquesta per canviar el seu vot a les generals i donar suport al PP.

Les infraestructures, la segona preocupació dels catalans
L'enquesta del CEO, que es va fer a 2.200 persones entre el 17 i el 28 de setembre, revela que els problemes de les infraestructures i el transport de Catalunya ha passat a ser una de les principals preocupacions dels ciutadans, i ha passat del vuitè lloc (al baròmetre del juliol) al segon en la llista de "principals problemes".

Així doncs, el primer problema és la habitatge, el segon les infraestructures i el tercer la immigració, que era el principal problema al baròmetre del juliol.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.