Política

societat

La fiscalia del Tribunal de Comptes accepta retornar a ERC la fiança pels acusats del procés

El ministeri públic ha canviat de criteri i no s’oposa a la devolució de 2,1 milions d’euros

Constata que les quantitats reclamades en concepte de responsabilitat civil ja estan assegurades

La Fiscalia del Tribunal de Comptes ha considerat suficient l’aval de l’Institut Català de Finances (ICF) de 2,1 milions d’euros per retornar a ERC la fiança que va dipositar com a garantia de la presumpta responsabilitat comptable de l’exconseller Raül Romeva i altres demandats per les despeses del procés.

Així ho ha anunciat el fiscal en cap del Tribunal de Comptes, Manuel Martín-Granizo, en la vista celebrada aquest dimarts per dilucidar aquest assumpte, i en la qual no ha ocultat que s’ha produït per la seva banda “un canvi” de criteri, a la vista de les al·legacions i “d’un posterior tràmit processal” com ha estat l’acceptació judicial d’aquests avals el passat 8 d’abril, la qual cosa l’ha portat a acceptar que es permeti aquesta devolució.

Un canvi al qual ha arribat, segons ha exposat davant la consellera del Tribunal de Comptes Elena Hernáez, després d’analitzar els arguments de la representació dels demandats i després de constatar que les quantitats reclamades en concepte de responsabilitat civil ja estan assegurades.

La modificació del fiscal, ha portat el representant de Romeva i 18 encausats més a adherir-se al seu informe, i ha explicat que la fiança dipositada per part d’ERC es va realitzar quan van ser rebutjats els avals amb la finalitat d’evitar embargaments.

A la sortida de la vista, el representant de la demandant Societat Civil Catalana (SCC), Juan Chapapría, ha manifestat la seva sorpresa pel canvi de criteri del fiscal, amb el qual ha mostrat la seva discrepància en considerar que la manera “més senzilla” d’assegurar el compliment de la responsabilitat civil “és mantenir aquest dipòsit efectiu” i no retornar-lo a ERC.

El cap del Tribunal de Comptes ha donat la raó a SCC en relació al fet que el dipòsit de la fiança assegura que es cobreixi la responsabilitat civil exigida, si bé ha esgrimit que en aquest cas ha de tenir-se en compte l’acte del 8 d’abril del 2022 de la sala de justícia en el qual es declara la validesa dels avals, amb el que la quantitat està coberta, encara que es tracti d’una “substitució”.

Davant aquesta resolució, el fiscal entén que no queda més opció que substituir la fiança prestada al seu moment per ERC, retornar la quantitat dipositada i “donar virtualitat” a l’aval prestat per la Generalitat de Catalunya a través d’ICF.

El Tribunal de Comptes preveu emetre en 5 dies la seva decisió respecte a aquesta demanda, en la qual SCC ha perdut aquest dimarts el suport que havia tingut fins ara de la Fiscalia.

LA XIFRA

3,4
Els milions d’euros que es reclamen a 35 ex alts càrrecs de la Generalitat per l’1-O i de l’acció exterior.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona
política

L’Estat descarta que el Suprem actués amb “directrius”, al judici a l’1-O

BARCELONA
polònia

Detenen un home acusat de planejar un atac contra Zelenski

barcelona
Canvi Climàtic

Escòcia renuncia a reduir les emissions un 75% el 2030

Barcelona
unió europea

Brussel·les proposa un acord de mobilitat juvenil amb el Regne Unit

barcelona