Política

Trump va decidir no aturar l’assalt al Capitoli del 2021

El comitè del Congrés que investiga l’atac al legislatiu retreu a l’expresident la inacció davant l’atac

L’exmandatari pretenia anar a la cambra aquell dia però els conductors s’hi van negar

L’expresident dels Estats Units Donald Trump va decidir no aturar l’assalt al Capitoli del 6 de gener de 2021 perquè li convenia i es va passar la tarda veient-lo per televisió. Aquesta és la principal conclusió del comitè que investiga aquell atac, que li retreu una passivitat deliberada.

“Era l’única persona al món capaç d’aturar la multitud. Ni els seus assistents ni els seus aliats van poder fer que es mogués. Va ignorar les peticions desesperades de la seva mateixa família, inclosos [els seus fills] Ivanka i Donald Jr.”, va dir el president d’aquesta comissió, el demòcrata Bennie Thompson.

La nova sessió al Congrés, emesa en horari de màxima audiència dijous, va ser la vuitena i última, fins al setembre, d’aquesta sèrie d’interrogatoris públics iniciada fa un mes. La sessió es va centrar en els 187 minuts que van passar des que Trump va fer una crida a la multitud a fer-se sentir al Capitoli fins que a les 16.17 h d’aquella tarda va penjar un vídeo a Twitter en què, per primera vegada, els va demanar que abandonessin la seu del Congrés.

En la protesta contra el resultat de les eleccions presidencials del 2020 guanyades per Joe Biden hi van participar unes 10.000 persones –la majoria, trumpistes– i prop de 800 van irrompre al Capitoli mentre s’estava certificant formalment la victòria del candidat demòcrata Va haver-hi cinc morts i uns 140 agents ferits.

Segons el comitè que investiga l’assalt, els 187 minuts examinats proporcionen un exemple clar d’abandonament de poder per part de l’exmandatari, que abans de demanar als seus seguidors que se n’anessin havia publicat una piulada per criticar que el seu vicepresident, Mike Pence, es negués a anul·lar les eleccions.

La intenció inicial de Trump era presentar-se ell també al Capitoli, però els seus conductors es van negar a dur-l’hi. Segons el testimoni d’un agent de seguretat, si el mandatari hagués accedit a la seu del Congrés, aquell acte hauria deixat de ser una manifestació pública per convertir-se se en “alguna cosa més”. “No sé si volen fer servir la paraula insurrecció o cop d’Estat”, va dir l’agent al comitè.

Els dos testimonis principals de l’audiència de dijous van ser Matthew Pottinger, ajudant de l’assessor de seguretat nacional al govern, i l’aleshores viceportaveu de la Casa Blanca, Sarah Matthews, que van dimitir després de l’assalt en considerar-lo “indefensable”. Matthews va manifestar que si Trump hagués volgut dirigir-se ràpidament a la nació podria haver-ho fet al cap de menys d’un minut, el temps que es triga a anar des del menjador privat de l’ala oest fins a la sala de premsa de la Casa Blanca.

LES XIFRES

10.000
persones
van participar en les protestes contra els resultats electorals del 2020. Unes 800 van assaltar el Capitoli.

LA XIFRA

10.000
persones
van participar en les protestes contra els resultats electorals del 2020. Unes 800 van assaltar el Capitoli.
187
minuts
van passar des que Trump va instar a anar al Capitoli fins que va demanar als seguidors que se n’anessin.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

El PSOE ajorna a dimarts la comissió federal que ha d’aprovar la llista per a les europees

barcelona
política

Òmnium penja cartells arreu del país amb el lema ‘Protestar no és terrorisme’

barcelona
política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona