Política

nacions unides

L’ONU alerta de l’avanç de l’Estat Islàmic malgrat la pèrdua de líders

L’Organització mostra preocupació per l’ús de drons per practicar atemptats per part dels terroristes

L’ONU ha alertat aquest dimarts dels importants avanços que l’Estat Islàmic (EI) està registrant en diversos països, especialment a l’Àfrica, malgrat que el grup gihadista ha perdut enguany a nombrosos líders en operacions antiterroristes.

Vladímir Voronkov, el cap de l’oficina contra el terrorisme de l’organització, ha presentat al Consell de Seguretat un informe sobre la situació del grup també conegut com a Daesh pel seu acrònim àrab i ha assegurat que, malgrat les seves “derrotes territorials” i “pèrdues de lideratge”, continua suposant un destacat problema global.

El febrer passat, el fins llavors líder de l’EI, Abu Ibrahim al Hashimi al Qurashi, va morir en una operació estatunidenca a Síria i diversos comandants del grup han estat abatuts o capturats en els últims mesos en diversos països.

No obstant això, segons l’informe, durant el primer semestre de 2022 l’amenaça que plantegen l’EI i els seus aliats “va continuar augmentant”, en línia amb el que s’ha vist durant els dos últims anys.

Segons ha dit avui Voronkov, l’“estructura descentralitzada” del Daesh li ha permès continuar operant amb una certa normalitat, continuar organitzant atacs i obtenir finançament.

Malgrat la seva derrota militar a Síria i l’Iraq, es calcula que el grup continua tenint entre 6.000 i 10.000 combatents en aquests dos països i que pot moure’ls amb relativa facilitat a través de la frontera.

Ara preocupa especialment l’avanç del grup en diverses zones d’Àfrica, especialment en l’oest del continent i la regió del Sahel, però també en països com Uganda, Moçambic i en diversos Estats litorals del golf de Guinea, que fins fa poc no havien vist presència de terroristes de l’EI.

L’altre gran focus d’atenció està a l’Afganistan, on la presència de la filial del Daesh en aquest país s’ha expandit en l’est i nord-est del territori des que els talibans van prendre el poder, a pesar que el nombre d’atacs s’ha reduït.

Una de les qüestions que preocupa les Nacions Unides és el creixent ús de sistemes aeris no tripulats o drons per part dels terroristes, la qual cosa els permet localitzar i atacar objectius amb un alt grau de precisió.

Segons l’ONU, l’EI usa empreses pantalles per a adquirir aquests equips i adaptar-los després a un ús ofensiu i, almenys en alguns casos, hauria muntat els drons a partir de peces de recanvi amb la finalitat de no aixecar sospites.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona