Política

Sturgeon ho aposta tot a la independència d’Escòcia

Acusa el govern conservador de Liz Truss de “negar la democràcia” al poble escocès

El Tribunal Suprem britànic inicia avui la vista per decidir si Edimburg pot convocar el referèndum del 2023

La primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, va tornar a desafiar el govern de Londres en el discurs de clausura, ahir, del congrés del Partit Nacional Escocès (SNP), i va dir: “El govern de Londres ens està negant la democràcia.” Sturgeon va acusar la premier britànica, Liz Truss, de “faltar al respecte” al poble escocès per haver dit, en el congrés conservador la setmana passada: “Confrontarem els separatistes que amenacen de trencar la nostra família i la nostra preuada unió.” I va explicar que Truss ni tan sols s’ha dignat a trucar-li des que va arribar al poder, el 6 de setembre passat.

En un discurs que va durar 58 minuts, va denunciar: “L’únic que hem rebut [del govern central en aquest temps] són atacs frontals totals contra la nostra autonomia, que estan causant tensió i esquinçant els vincles entre nosaltres.” Sturgeon va insistir que convertir-se en un país independent “restabliria i renovaria la noció completa de nacions que treballen plegades per un bé comú”. “Anglaterra, Escòcia, el País de Gal·les i l’illa d’Irlanda sempre serem els amics més propers, sempre serem la família –hi va afegir–, però podem aconseguir una millor relació, una veritable associació entre iguals, quan guanyem la independència d’Escòcia.”

El seu discurs va estar centrat només en una Escòcia independent, que va explicar que és l’única manera de salvar el Servei Nacional de Salut, un servei que, segons va assegurar, els tories s’havien proposat destruir. I un servei, també, que suposa l’única manera de reduir la distància que separa rics i pobres, que, va dir, volen incrementar els conservadors. També es va comprometre a finançar una Escòcia independent amb els beneficis del que queda del petroli i gas del mar del Nord i amb un préstec de 20.000 milions de lliures (22.800 milions d’euros).

Es tracta de l’actualització del pla d’Alex Salmond del 2014, que destinaria a invertir en la descarbonització de l’habitatge, a reduir les factures de combustible i pobresa energètica i a finançar la construcció d’habitatges assequibles per a tothom durant els primers deu anys d’una Escòcia independent. Dilluns vinent serà presentat el pla econòmic complet per a una Escòcia independent.

Veredicte respectat

El discurs era previ a la vista que començarà avui al Tribunal Suprem britànic per decidir si Escòcia pot convocar el referèndum d’independència del 19 d’octubre que li nega Londres. Si els ho deneguen, respectaran el veredicte “perquè respectem l’estat de dret”, però no els quedarà més opció que convertir les properes eleccions generals a Escòcia, del gener del 2025, en plebiscitàries.

“És això o renunciar a la democràcia escocesa, i jo mai renunciaré a la democràcia escocesa.” “Som la generació independentista”, va concloure, i “mai no hem de perdre la fe” en el dret a l’autodeterminació i en “el poder aclaparador de la democràcia per triomfar”.

LA XIFRA

22.800
milions d’euros
és la suma prevista en el pla del govern escocès per finançar una Escòcia independent.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Dolors Feliu no tornarà a presentar-se a les eleccions de l’ANC

barcelona

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà
guerra a gaza

Israel prepara l’evacuació de Rafah per començar la invasió

barcelona
POLÍTICA

Suport a Campmajó i al ‘segon exili’ de Tsunami, a Girona

GIRONA