Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Les farmàcies de Finlàndia esgoten en poques hores les pastilles de iode

Molts finlandesos es van aprovisionar d’aquest medicament durant la passada primavera, quan Rússia va iniciar la guerra d’Ucraïna

Les farmàcies de Finlàndia han esgotat en poques hores les seves existències de pastilles de iode, després que el Ministeri d’Assumptes Socials i Sanitat del país nòrdic demanés aquest dimarts a la població que les compri com a mesura de prevenció en cas de risc de radiació nuclear.

L’Associació Finlandesa de Farmacèutics ha confirmat en un comunicat que les pastilles de iodur de potassi s’han acabat “temporalment” en totes les farmàcies del país, encara que tornaran a estar disponibles “en un futur pròxim”.

Aquesta associació ha recordat que, malgrat la petició de les autoritats, no hi ha “una necessitat urgent” d’adquirir pastilles de iode i ha recomanat als ciutadans que abans de comprar-les comprovin que no tinguin ja un paquet a les seves cases.

La demanda d’aquest producte, per al qual no és necessari una recepta mèdica, ha estat tan alta que ha arribat a col·lapsar temporalment la botiga en línia de la cadena de farmàcies més gran del país, Yliopiston Apteekki.

El Ministeri d’Assumptes Socials i Sanitat de Finlàndia havia demanat al matí a la població menor de 40 anys que adquireixi pastilles de iodur de potassi com a mesura de prevenció en cas de risc de radiació nuclear.

Segons ha explicat aquest ministeri en un comunicat, actualment no hi ha pastilles de iode per a menors de tres anys a la venda a Finlàndia, per la qual cosa els centres de salut hauran d’importar-les i distribuir-les entre els pares i les dones embarassades.

El iodur de potassi és una sal de iode que prevé l’absorció de iode radioactiu a través de les tiroides, que pot causar càncer o lesions en aquesta glàndula quan el cos està exposat a la radiació nuclear.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana el consum de pastilles de iode en cas d’accident nuclear a les persones de fins a 40 anys i a les dones embarassades, en aquest cas per a protegir el fetus.

Les autoritats finlandeses han recordat que la forma més eficaç de reduir l’exposició a la radiació és refugiar-se en espais interiors, mentre que el consum de iodur potàssic és “una mesura de precaució complementària”.

Les autoritats també han demanat als ciutadans que no prenguin les pastilles pel seu compte i esperin que les autoritats de protecció civil llancin un avís d’emergència si fos necessari.

Molts finlandesos es van aprovisionar de pastilles de iode durant la passada primavera, després que Rússia llancés la seva ofensiva militar contra Ucraïna, per por d’un eventual conflicte nuclear.

Finlàndia, que comparteix amb Rússia 1.340 quilòmetres de frontera, ha desenvolupat durant dècades un pla integral per a preparar a la seva població davant possibles guerres, accidents nuclears i desastres naturals.

El país nòrdic compta amb una massiva xarxa de refugis de protecció civil, grans reserves estratègiques de subministraments i protocols d’emergència per a afrontar gairebé qualsevol eventualitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona