Política

Els candidats d'ERC: entre el compromís i la renovació

"Els pactes no es poden renegociar". És l'advertiment d'Ernest Benach, candidat a la presidència d'ERC per ERC Futur –la candidatura avalada per Josep-Lluís Carod-Rovira–, en l'entrevista publicada a El Temps. El setmanari entrevista els quatre candidats, i Benach hi defensa el compromís dels republicans amb l'actual govern tripartit de la Generalitat. "Nosaltres no som partidaris de renegociar res. Els pactes no es poden renegociar. Un pacte és donar la paraula, i la paraula s'ha de complir", argumenta.

En l'altre extrem se situa Joan Carretero, presidenciable de Reagrupament.cat, que alerta que "si la nova direcció és continuista, ERC acabarà com Euskadiko Ezkerra. No tindrà més sortida, anirà cap a la fusió amb el PSC-PSOE". L'exconseller assegura que, si no guanya les eleccions del partit el 7 de juny, no voldrà formar part d'una executiva plural, com proposen Puigcercós i Benach. "No volem ser ni una quota ni una coartada. Si no guanyem, l'endemà farem de militants de base, que és el que som la majoria", conclou.

Joan Puigcercós, candidat de Gent d'Esquerra, fa un advertiment pragmàtic. "Esgotat l'autonomisme, ara cal fer creïble que podem ser independents i que ho hem de ser. Però també hem de saber respondre en el dia a dia. I això és feina als ajuntaments, feina amb els entorns socials, una de les mancances que té aquest partit". Per l'actual secretari general i aspirant a la presidència, ERC pot estar al govern o a l'oposició, "depèn dels pactes, de les negociacions, dels objectius, del que convingui a Esquerra i, sobretot, al país".

I el que li convé al país, segons Jaume Renyer, presidenciable per Esquerra Independentista, és una majoria social i política sobiranista, per a la qual no es pot continuar amb "l'antipujolisme que practica la direcció actual d'ERC", que troba "estèril i contraproduent". Tanmateix, Renyer també adverteix un desacord respecte l'altre sector crític, R.cat. "No hem d'incorporar a Esquerra gent d'altres ideologies (...). En això divergeixo de Carretero. Estic d'acord que cal articular una majoria independentista [del centre a l'esquerra], però no dins del partit, sinó com a majoria social", matisa.

El reportatge, titulat ERC, final a quatre. La quadratura del triangle, es completa amb l'anàlisi comparada de les propostes ideològiques de cada candidatura, un quadre que mostra com es reparteixen els dirigents destacats del partit per sectors. També s'hi pot llegir un article de cada un dels quatre aspirants a secretari general que fan tàndem amb els presidenciables i una radiografia de la militància, els 10.000 afiliats que podran votar el 7 de juny.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.