Política

Els militants d'ERC es descaren a València

El debat de presidenciables

"Si es tracta de fer un procés transparent, per què no s'ha fet un acte obert a tothom?". Aquesta va ser la primera demanda dels militants durant el torn de preguntes del debat que els presidenciables van celebrar a València divendres al vespre, al contingut del qual ha tingut accés l'AVUI (vegeu també l'edició d'ahir).

Convençuts que en aquest peculiar procés electoral tenen la paella pel mànec, els militants van sotmetre Joan Puigcercós, Joan Carretero, Ernest Benach i Jaume Renyer a una bateria de preguntes del tipus: "Què faran si el Tribunal Constitucional retalla l'Estatut, atès que ERC hi va votar en contra?" i "¿Es pot continuar al govern i mantenir compromisos com ara el no als transvasaments?".

Puigcercós, que va ser l'únic que va haver d'afirmar explícitament que ERC ha de tenir com a aliats els Estats Units i Israel, va haver de recordar una de les batalles que l'aparell actual ha perdut: l'assemblearisme. A la pregunta "¿Garanteixen la continuïtat dels congressos assemblearis i de les primàries per triar els caps de llista?", l'aspirant a presidir ERC a partir del 7 de juny va admetre que en l'últim congrés va perdre la seva opció, canviar el model assembleari, però va reivindicar el sistema d'urnes que els republicans estrenaran el mes que ve. Benach i Carretero van coincidir a oferir primàries obertes i participació online dels simpatitzants.

Tot i que el format no permetia interpel·lacions entre candidats, Puigcercós i Benach van discrepar en un punt. "Vam néixer a l'oposició i acabarem a l'oposició", va ironitzar Puigcercós contestant un pregunta sobre la presència d'ERC al govern. "Discrepo per un moment de l'actual secretari general: ERC va néixer al govern", va puntualitzar Benach.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.