Política

Carlos Lesmes ja pren part en l’afer judicial dels indults

L’expresident del Suprem signa una resolució amb la resta de membres de la secció tercera del contenciós

L’expresident del Tribunal Suprem i màxim responsable del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes, ja intervé en els tramits processals que han de resoldre si els indults concedits pel govern de l’Estat als líders polítics i socials del procés independentista estan ben concedits o si, en cas contrari, han de tornar a la presó.

Amb la renúncia als seus càrrecs governatius, Carlos Lesmes ha tornat a a la secció cinquena de la sala tercera del contenciós administratiu del Tribunal Suprem. Tot i que al web oficial de l’alta instància judicial espanyola no apareix el nom de Lesmes en la relació de magistrats que integren la sala, el seu nom ja surt en una resolució d’aquesta relacionada amb un tràmit de l’indult.

Aquesta primera intervenció de Lesmes en la matèria fa referència a un tràmit i no al fons de la qüestió. Fonts judicials especulen amb el fet que el pronunciament definitiu sobre els indults es produeixi aquesta mateixa tardor. El que no se sap encara és si el pronunciament correspondrà estrictament a la secció cinquena o si s’elevarà la qüestió al ple de la sala del contenció, tal com han indicat algunes informacions periodístiques.

En la decisió que es prengui hi pot tenir un paper important la reforma del Codi Penal i l’article sobre la sedició. Si s’aprova la reforma abans que hi hagi sentència, difícilment els polítics i líders socials en resultaran afectats, sigui quin sigui el sentit del vot dels magistrats.

La secció cinquena, en la qual hi ha Lesmes, té una clara composició conservadora. Només el president, Octavio Juan Herrero Pina, i un dels membres, Carlos Ramon Arozamena, tenen l’etiqueta de jutges progressistes. Al costat conservador, i juntament amb Lesmes, hi ha Wenceslao Francisco Olea, Inés Huerta Garicano i Fernando Ramón García.

La majoria conservadora de la sala va fer que el mes de maig passat es modifiqués el criteri inicial, que havia estat rebutjar l’admissió a tràmit dels recursos contra l’indult plantejat per Vox, Ciutadans, el PP i ciutadans a títol particular com ara Enric Millo. Aleshores hi va haver canvis en la composició de la sala, i els que van entrar van alterar els equilibris donant més pes als magistrats conservadors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona