Política

Junts avisa que la política exterior del govern “dificulta” un acord de pressupostos

L’executiu català ha deixat clar que no s’obriran noves delegacions el 2023

Junts alerta que la manca de voluntat del govern d’obrir noves delegacions a l’exterior el 2023 “dificulta” un acord de pressupostos. En declaracions a l’ACN, l’exconsellera d’Acció Exterior Victòria Alsina lamenta la “paràlisi” de l’acció exterior del govern d’ERC i ho considera una “renúncia als interessos nacionals de Catalunya”. Aquest dimarts, en la roda de premsa posterior al Consell Executiu, la portaveu del govern, Patrícia Plaja, ha deixat clar que no s’obriran noves delegacions a l’exterior el 2023 i ha assegurat que la prioritat és “consolidar” la xarxa de delegacions ja existents i “acabar de posar en marxa” les que s’han obert el 2022.

El document presentat pel PSC la setmana passada sobre pressupostos inclou suspendre el creixement de les delegacions del govern a l’exterior per “racionalitzar” els recursos públics. De fet, obrir noves delegacions no estava als plans de l’executiu monocolor d’ERC, tal com va donar a entendre la consellera Serret el 17 de novembre quan va explicar els seus plans al capdavant del departament en comissió parlamentària. En aquesta compareixença, Serret va reivindicar que després d’una fase d’obertura de noves delegacions ara cal “consolidar” la xarxa i dotar-la de més recursos.

Alsina lamenta que els plans de l’executiu suposen una “paràlisi” del que havia previst el seu equip. L’exconsellera de Junts tenia planejat obrir aquest 2023 sis noves delegacions: ja s’havia pressupostat l’obertura de les delegacions a la Xina, Israel, l’Índia i una quarta que cobrís Colòmbia, Perú i Equador. A banda d’aquestes quatre, segons Alsina, també s’havia previst pressupost per estudiar l’obertura de dues delegacions més durant aquest any.

Fiscalitat, grans projectes i sobirania nacional

La política en acció exterior no és l’únic que, hores d’ara, separa el Govern i Junts d’un acord de pressupostos. Segons el partit de Jordi Turull i Laura Borràs, hi ha tres discrepàncies principals. En l’àmbit de la fiscalitat, Junts vol deflactar tots els trams de la tarifa de l’IRPF un 3,5% per ajudar les famílies a pal·liar la inflació. Argumenten que és possible amb els diners de més que preveuen que la Generalitat recaptarà a través de l’IVA.

Un altre punt en què les negociacions no avancen són els grans projectes. Igual que el PSC, Junts vol un compromís del govern per tirar endavant el Hard Rock, l’ampliació de l’aeroport del Prat i la B-40. El tercer eix de discrepància fa referència a la sobirania nacional. Junts demana que es despleguin mesures de la proposta de resolució aprovada a l’últim debat de política general sobre aquesta qüestió. El text aprovat instava a “desplegar plans específics per tal de reduir la dependència de les estructures polítiques i econòmiques de l’estat espanyol i augmentar la sobirania de Catalunya en tots els camps”.

I a partir d’aquí, Junts demana que els pressupostos del 2023 incloguin dotació pressupostària per a les diferents mesures que proposen per desplegar l’acord del Parlament. Segons JxCat, el govern no vol adjudicar una partida pressupostària a cada proposta i ho condicionen a l’acord de claredat que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha posat sobre la taula.

Junts no té a l’agenda una pròxima reunió amb el govern per als pressupostos aquesta setmana. En canvi, les conselleres Laura Vilagrà i Natàlia Mas ja s’han reunit aquest dimecres amb PSC i tenen prevista una nova trobada demà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Orobitg i Viñas, representants de la Selva i el Gironès a la llista d’ERC

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona