Política

pròxim orient

Les forces israelianes maten un altre palestí a Hebron

El secretari d’Estat nord-americà, Antony Blinken, visita avui Israel en plena escalada de la tensió

Un jove de 26 anys ha mort aquesta matinada després de rebre un tret al cap per part de soldats israelians a la ciutat d’Hebron, al sud de la Cisjordània ocupada, va informar el Ministeri de Sanitat Palestí. La mort d’aquest jove es produeix enmig d’una forta escalada de tensió entre Israel i Palestina. La violència va esclatar dijous passat amb una incursió militar per part d’Israel en el camp de refugiats de Jenín que va derivar en durs enfrontaments i es va saldar amb deu palestins morts. Va ser l’incident violent més mortífer a Cisjordània en els darrers anys.

A aquesta acció li va seguir un atac divendres per part d’un palestí en una colònia de Jerusalem Estat ocupat on va matar set persones, en el que va ser l’atemptat més letal contra israelians en més d’una dècada. I d’un altre atac dissabte a també a Jerusalem Est d’un noi palestí de tretze anys en què van resultar ferits dos israelians.

Davant la creixent tensió, el govern israelià ha endurit les mesures de represàlia contra palestins que hagin comès atacs i les seves famílies. Entre altres mesures, preveu impulsar lleis per revocar la seva residència a Jerusalem Estat i expulsar-los a Cisjordània.

L’executiu israelià –el més ancorat a la dreta dels que hi ha hagut fins ara– també planeja mesures per retirar els drets a la seguretat social i altres prestacions a les famílies d’atacants “que donin suport al terrorisme”, i busca adoptar mesures més expeditives per demolir o precintar els seus domicilis després d’haver-se comès l’atac. Aquestes mesures es veuen com una forma de càstig col·lectiu per grups de drets humans. Després de l’atac palestí de divendres, les forces israelianes van precintar molt ràpidament la casa familiar de l’atacant palestí a Jerusalem Est, ara pendent de ser demolida com a mesura de represàlia.

D’altra banda, en un canvi de política, el govern de Benjamin Netanyahu també va anunciar diumenge que procedirà a precintar la casa del nen palestí de 13 anys que dissabte va disparar i ferir a dos israelians a la part oriental de Jerusalem.

Aquesta escalada de la tensió entre Israel i Palestina coincideix amb la visita del secretari d’Estat nord-americà, Antony Blinken, a la regió. Ahir va arribar a Egipte i avui té previst viatjar a Israel i a Cisjordània. Es tracta de la primera visita del nord-americà a Israel d’ençà que va assumir el poder el nou govern de Benjamin Netanyahu, els plans del qual preocupen a l’Administració de Joe Biden.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona