Política

Conflicte bèl·lic a l’est d’Europa

Moldàvia denuncia violació del seu espai aeri en atac rus contra Ucraïna

Ucraïna assegura que els míssils russos també han sobrevolat territori romanès

Romania, que pertany a l’OTAN, evita de moment confirmar l’incident

Moldàvia ha denunciat la violació del seu espai aeri per part de Rússia durant l’atac amb míssils d’aquest últim país contra Ucraïna aquest divendres, un incident que ha condemnat enèrgicament. El govern ucraïnès ha informat prèviament d’aquest incident i ha assegurat que també ha afectat la veïna Romania, tot i que les autoritats de Bucarest no ho han confirmat.

Les autoritats moldaves han detallat que “a les 10.18 hora local (09.18 hora catalana) un míssil que ha travessat l’espai aeri de la República de Moldàvia”. Segons un comunicat del departament de Defensa moldau, el coet ha sobrevolat “la localitat de Mocra, a la regió separatista de Transnístria i, posteriorment, Cosauti, al districte de Soroca, “rumb a Ucraïna”.

Cosauti es troba a uns 130 quilòmetres de Vinnitsia, una de les poblacions atacades amb míssils russos, juntament amb Zaporíjia, Odesa, Ivano-Frankivsk, Lviv, Vinnitsia, Khmelnitski, Krivói Rog i la regió de Kíiv.

“El ministeri de Defensa, en col·laboració amb les estructures responsables al país, vigila curosament la situació a la regió i condemna enèrgicament la violació de l’espai aeri de la República de Moldàvia”, remarca la nota.

El ministre moldau d’Exteriors, Micu Popescu, ha “citat urgentment” aquest divendres l’ambaixador rus Chisinau, Oleg Vasnetsov, per protestar per la “inacceptable violació del nostre espai aeri” durant un atac rus amb míssils contra Ucraïna.

En un comunicat publicat al seu web, el departament d’Exteriors moldau lamenta que “Rússia continua la seva guerra agressiva contra Ucraïna i els atacs amb míssils contra el país veí afecten directament i negativament la vida dels ciutadans moldaus”.

El comandant en cap de les Forces Armades d’Ucraïna, Valeri Zaluzhni, ha informat prèviament al seu canal de Telegram que “avui a les 10.18 hora local, dos míssils de creuer russos Kalibr han creuat la frontera estatal d’Ucraïna amb la República de Moldàvia”.

“Aproximadament a les 10.33 hora local, aquests míssils han creuat l’espai aeri romanès. Després d’això, han ingressar novament a l’espai aeri d’Ucraïna en el punt d’encreuament de les fronteres dels tres estats. Els míssils han estat llançats des de la Mar Negra”, ha indicat Zaluzhni.

El ministeri de Defensa de Romania s’ha limitat a indicar que “les informacions sobre un míssil rus que hauria sobrevolat l’espai aeri de Romania no es confirmen”. El breu missatge està signat pel general de brigada Constantin Spinu, portaveu del ministeri de Defensa romanès, i ha estrat transmès a mitjans locals.

El portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, ha evitat respondre aquestes informacions en la seva roda de premsa telefònica diària. “No ho puc comentar. Està relacionat directament amb l’operació militar especial i és un assumpte del ministeri de Defensa”, ha argumentat.

No és la primera vegada que Rússia és acusada de violar l’espai aeri de Moldàvia. L’octubre passat Moldàvia també va denunciar que tres míssils de creuer llançats per vaixells russos des de les aigües de la Mar Negre van violar el seu espai aeri.

A més, aquest país ha trobat ja en tres ocasions fragments de míssils, suposadament russos, al seu territori després de bombardejos de les Forces Armades de Rússia sobre Ucraïna.

La reacció més prudent de Romania s’explica perquè el país forma part de l’OTAN i la confirmació de l’entrada d’un míssil rus al seu territori incrementaria la tensió entre l’Aliança Atlàntica i Moscou.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona