Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Els aliats d’Ucraïna abordaran el suport militar en el grup de contacte i en l’OTAN

Els aliats occidentals estudien ampliar els arsenals per poder fer front a l’esgotament de les reserves que la guerra està provocant

Els aliats d’Ucraïna abordaran el dimarts el suport militar que continuaran concedint a Kíiv per a defensar-se de Rússia durant una nova reunió del grup de contacte que presideix els Estats Units amb una cinquantena de països, i a continuació al llarg d’una ministerial de l’OTAN fins al dimecres.

“Estem en una carrera logística. Capacitats clau com a municions, combustible i components han d’arribar a Ucraïna abans que Rússia pugui prendre la iniciativa en el camp de batalla”, ha indicat Stoltenberg en una roda de premsa prèvia a la trobada del grup i a la ministerial de Defensa de l’Aliança, quan s’espera que les forces russes incrementin els seus atacs en ocasió del primer aniversari de la invasió, el pròxim 24 de febrer.

El secretari de Defensa dels Estats Units, Lloyd Austin, encapçalarà la reunió del grup de contacte –també anomenat “format Ramstein” per la ciutat alemanya en la qual es va reunir per primera vegada–, en la qual participarà el ministre ucraïnès de Defensa, Oleksii Reznikov, i que estarà centrada en la defensa antiaèria i els tancs promesos per occident, fonamentalment.

Stoltenberg ha afirmat que, gairebé un any després de l’inici de la guerra d’agressió empresa per Rússia, “no veiem cap senyal” que el president rus, Vladímir Putin, “es prepari per a la pau”, sinó que “està llançant noves ofensives” i més aviat “el que veiem és que continua volent controlar Ucraïna”.

Preguntat per si debatran el lliurament d’avions de combat a Ucraïna, com ha sol·licitat Kíiv, Stoltenberg ha declarat que actualment és primordial assegurar-se que l’ajuda terrestre compromesa “funciona adequadament” i compta amb munició suficient.

Els aliats preveuen que els primers tancs Leopard puguin arribar a Ucraïna en un termini aproximat de tres mesos.

Augmentar arsenals

Durant la reunió dels 30 ministres de Defensa de l’Aliança, que començarà el dimarts a la tarda al final del grup de contacte, s’abordaran els plans de defensa de l’OTAN i les maneres d’augmentar la capacitat industrial de defensa i la reposició dels arsenals minvats per l’ajuda a Ucraïna.

Stoltenberg ha deixat clar que la guerra a Ucraïna “està consumint una enorme quantitat de municions i esgotant les reserves”, i que el ritme actual de despesa allí “és moltes vegades superior al nostre ritme actual de producció”.

El secretari general ha afirmat que l’Aliança acaba de completar un estudi sobre els arsenals de munició dels aliats i ha assegurat que preveuen augmentar els seus objectius mitjançant el Procés de Planificació de la Defensa de l’OTAN.

Per part seva, l’ambaixadora estatunidenca, Julianne Smith, ha dit en una roda de premsa que, “com a aliança, estem convençuts que hem de treballar junts i braç a braç amb la indústria per a augmentar la producció i, per descomptat, els terminis de producció”. “Això és absolutament essencial per a garantir que podem continuar fent costat a Ucraïna, al mateix temps que ens assegurem que podem protegir col·lectivament cada centímetre de territori aliat”, ha explicat.

Infraestructures crítiques

Després dels sabotatges dels gasoductes Nord Stream, els ministres aliats abordaran en la seva trobada la protecció d’infraestructures crítiques submarines.

Stoltenberg ha afirmat que l’Aliança ha decidit establir una nova cèl·lula de coordinació en la seu de l’OTAN per a cartografiar les vulnerabilitats i implicar-se amb la indústria.

Tensió amb la Xina

Encara que no està en l’agenda de la ministerial, és possible que els ministres parlin dels objectes voladors derrocats els últims dies als Estats Units i el Canadà, que Stoltenberg va considerar que formen “part d’un patró” en el qual la Xina i Rússia “estan incrementant les activitats de vigilància i intel·ligència” contra països de l’Aliança



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries