Política

estats units

Arresten als EUA 4 sospitosos més per l’assassinat del president d’Haití

La xifra de persones sota custòdia dels EUA amb “càrrecs criminals pel seu paper en l’assassinat” de Jovenel Moïse puja a un total d’onze

Agents federals estatunidencs han arrestat aquest dimarts a quatre sospitosos més, entre ells l’amo d’una empresa de seguretat de Miami (Florida), per l’assassinat del president haitià Jovenel Moïse, comès el 7 de juliol de 2021, segons ha informat la Fiscalia del Districte Sud de l’estat.

El veneçolà-estatunidenc Antonio Intriago, de 59 anys, amo de l’empresa de seguretat estatunidenca CTU Security, va ser arrestat i acusat, entre altres càrrecs, de “conspirar per a proporcionar recursos per a matar o segrestar una persona fora dels EUA”, ha indicat en roda de premsa el fiscal Markenzy Lapointe.

També va ser arrestat i acusat del mateix càrrec Arcàngel Pretel Ortiz, de 50 anys, d’origen colombià i resident legal estatunidenc, i associat d’Intriago.

Intriago i Pretel integraven el grup que el fiscal Lapointe va denominar “planificadors” del complot per a assassinar al president haitià.

Els altres dos detinguts avui a Florida són l’empresari equatorià-estatunidenc Walter Veintermilla, de 54 anys, i l’estatunidenc Frederick Joseph Bergmann Jr, de 64, resident en Tampa, acusats suposadament finançar l’operació i realitzar contraban de mercaderies, respectivament.

Veintermilla i Bergmann formarien el segon grup implicat en el magnicidi, el dels “financers”, en paraules de Lapointe.

El fiscal ha precisat que amb els quatre arrestos d’avui puja a 11 la xifra de persones sota custòdia dels EUA amb “càrrecs criminals pel seu paper en l’assassinat” de Moïse.

La resta dels detinguts configuraven el tercer grup, el dels “operadors”, és a dir, la partida d’exsoldats i altres contractats per a perpetrar a Haití l’assassinat de Moïse.

Entre els 11 sospitosos ara sota custòdia estatunidenca estan homes clau com James Solages, de 37 anys, i Joseph Vincent, de 57, dos haitians-estatunidencs que van estar entre els primers arrestats després que Moïse rebés 12 trets a la seva casa quan va ser assassinat.

Altres sospitosos sota arrest als EUA són Christian Emmanuel Sanon, de 64 anys, un doctor, pastor haitià i “aspirant a candidat polític” al seu país, qui podia haver estat enganyat pels veritables autors intel·lectuals de l’assassinat, segons mitjans locals.

I el colombià Germán Alejandro Rivera García, de 44 anys, és un altre dels detinguts.

D’acord amb la Fiscalia estatunidenca, a excepció de Rivera, Solages, Vincent i Sanon vivien en el sud de Florida, on s’assenta la comunitat més gran d’haitians als EUA, i l’abril de 2021 es van reunir per a discutir com promoure un canvi en la Presidència de la nació del Carib.

Segons documents judicials, almenys des de febrer de 2021 fins a juliol d’aquest any, el sud de Florida “va servir com a lloc central per a planificar i finançar el complot per a enderrocar al president Moïse i reemplaçar-lo amb algú que servís als objectius polítics i interessos financers dels conspiradors”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Esquerra aposta per un model turístic de qualitat

LLORET DE MAR
POLÍTICA

El PSC vol posar en marxa la T-Mobilitat a la demarcació

SANTA CRISTINA D’ARO
regne unit

Khan és reelegit alcalde de Londres en la victòria laborista en els comicis locals

barcelona
ARGELERS de la marenda

El cap de llista de Junts per Girona apel·la als indecisos

ARGELERS
GIRONA

La CUP insta a reprendre el procés d’independència

GIRONA
política

La CUP vol trencar amb la “falsa normalitat” d’ERC, Junts i el PSC

girona
guerra a gaza

Avancen les negociacions per a un principi d’acord sobre un alto-el-foc

barcelona
alemanya

Ferit greu un candidat de l’SPD a les europees quan enganxava cartells

barcelona
política

El PSC calma ara la campanya amb la llei de barris i la memòria històrica de Sánchez

barcelona